притисни ентер »

Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика
Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика

Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика

Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика Златниот човек или казахстанскиот Тутанкамон, датира од 5 век пред новата ера. При откривањето на локалитетот Исик во 1969 година, тој е препознаен од археолозите како 18 годишен воин од скитското племе Сака. „Откривањето на Златниот човек се случило при доистражување на еден

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Во Археолошкиот музеј во Скопје, вечерва е отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“, во чиј фокус е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“ кого научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. На изложбата, која се одржува во рамки на проектот „Процесијата на Златниот

Златен воин од територијата во Казахстан каде што војувал Александар Велики – во Скопје

Златен воин од територијата во Казахстан каде што војувал Александар Велики – во Скопје

Како што посочува Нуразкхан Алмаз Шајкенович, директор на Националниот музеј на Казахстан, „Златниот човек“ од 5 век пред. н.е. се смета за симбол на Казахстан, откритие на векот. Научниците го идентификуваат како 18-годишен воин на народот Сака. Откриен е во тумуларна гробница во Исак, во близина на градот Алмати во 1969. Неговата облека – кошула,

Вечер отворање на изложбата со „Златниот човек“ од Казахстан, весплатен влез

Вечер отворање на изложбата со „Златниот човек“ од Казахстан, весплатен влез

Во Археолошкиот музеј вечер во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Великата степ историја и култура“ од Националниот музеј на Казахстан, на која главен експонат е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“. Научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. Бил откриен од археолозите во 1969 година

Вечер отворање на изложбата со „Златниот човек“ од Казахстан

Вечер отворање на изложбата со „Златниот човек“ од Казахстан

Во Археолошкиот музеј вечер во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Великата степа: историја и култура“ од Националниот музеј на Казахстан, на која главен експонат е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“. Научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. Бил откриен од археолозите во 1969 година

Ексклузивно: Златниот воин изложен во Археолошкиот музеј на Македонија

Ексклузивно: Златниот воин изложен во Археолошкиот музеј на Македонија

Ви го прикажуваме Златниот воин, националното богатство на Казакстан кое од денеска ќе биде изложено во Археолошкиот музеј на Македонија. преку објективот на нашата камера Ви ја доловуваме мистичноста на еден од најстарите археолошки пронајдоци на Казакстан кое е симол за оваа држава и доказ за почетоците на цивилизацијата на централна Евроазија.

Отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Во Археолошкиот музеј вечер во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Великата степа: историја и култура“ од Националниот музеј на Казахстан, на која главен експонат е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“. Научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. Бил откриен од археолозите во 1969 година

Отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Во Археолошкиот музеј вечер во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Великата степа: историја и култура“ од Националниот музеј на Казахстан, на која главен експонат е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“. Научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. Бил откриен од археолозите во 1969 година

Во Археолошкиот музеј отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Во Археолошкиот музеј отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Покрај златниот воин, изложбата ќе претстави речиси 200 други вредни археолошки наоди, меѓу кои и сребрената чаша од Исик со сè уште недешифриран натпис, значајна зашто сведочи дека писменост во Великата степа во централна Азија постоела и пред три илјади години. Во Археолошкиот музеј вечер во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Великата степа: историја

Отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Отворање на изложбата со Златниот човек од Казахстан

Во Археолошкиот музеј вечер во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Великата степа: историја и култура“ од Националниот музеј на Казахстан, на која главен експонат е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“. Научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. Бил откриен од археолозите во 1969 година