притисни ентер »

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД
Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Американскиот Сенат го потврди изборот на Ентони Блинкен за нов државен секретар на САД. Досега оваа функција ја извршуваше Мајк Помпео. 58-годишниот Блинкен веќе работел во Стејт департментот како заменик државен секретар и заменик советник за национална безбедност во администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама и има блиски врски со Бајден

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Американскиот Сенат го потврди изборот на Ентони Блинкен за нов државен секретар на САД. Досега оваа функција ја извршуваше Мајк Помпео. 58-годишниот Блинкен веќе работел во Стејт департментот како заменик државен секретар и заменик советник за национална безбедност во администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама и има блиски врски со Бајден

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Американскиот Сенат го потврди изборот на Ентони Блинкен за нов државен секретар на САД. Досега оваа функција ја извршуваше Мајк Помпео. 58-годишниот Блинкен веќе работел во Стејт департментот како заменик државен секретар и заменик советник за национална безбедност во администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама и има блиски врски со Бајден

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Американскиот Сенат го потврди изборот на Ентони Блинкен за нов државен секретар на САД. Досега оваа функција ја извршуваше Мајк Помпео. 58-годишниот Блинкен веќе работел во Стејт департментот како заменик државен секретар и заменик советник за национална безбедност во администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама и има блиски врски со Бајден

Ентони Блинкен е новиот државен секретар на САД

Ентони Блинкен е новиот државен секретар на САД

Од сто пратеници, 78 беа „за“, а 22 „против“. За потврда било потребно просто мнозинство. Блинкен е долгогодишен соработник на Бајден, кој беше втор човек на Стејт департментот во администрацијата на претседателот Барак Обама, кога Бајден беше потпретседател. Минатата недела на сослушувањето пред Комитетот за надворешни работи на Сенатот, Блинкен повика

Ентони Блинкен е новиот државен секретар на САД

Ентони Блинкен е новиот државен секретар на САД

Сенатот во вторникот го потврди Ентони Блинкен како прв американски дипломат, со задача да ја спроведе определбата на претседателот Џо Бајден да ја поништи доктрината на администрацијата Трамп „Прво Америка“ што ги ослабна меѓународните сојузи. Сенаторите гласаа со 78-22 за да го одобрат Блинкен, долгогодишен доверлив човек на Бајден, за 71. државен

Ентони Блинкен избран за државен секретар на САД

Ентони Блинкен избран за државен секретар на САД

Сенатот во вторникот го потврди Ентони Блинкен како прв американски дипломат, со задача да ја спроведе определбата на претседателот Џо Бајден да ја поништи доктрината на администрацијата Трамп „Прво Америка“ што ги ослабна меѓународните сојузи. Сенаторите гласаа со 78-22 за да го одобрат Блинкен, долгогодишен доверлив човек на Бајден, за 71. државен

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Американскиот Сенат го потврди изборот на Ентони Блинкен за нов државен секретар на САД. Досега оваа функција ја извршуваше Мајк Помпео. 58-годишниот Блинкен веќе работел во Стејт департментот како заменик државен секретар и заменик советник за национална безбедност во администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама и има блиски врски со Бајден

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Ентони Блинкен е нов државен секретар на САД

Американскиот Сенат го потврди изборот на Ентони Блинкен за нов државен секретар на САД. Досега оваа функција ја извршуваше Мајк Помпео. 58-годишниот Блинкен веќе работел во Стејт департментот како заменик државен секретар и заменик советник за национална безбедност во администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама и има блиски врски со со