притисни ентер »

Моќта на вештачката интелигенција на дело: Пронајде лек против смртоносна супербактерија
Моќта на вештачката интелигенција на дело: Пронајде лек против смртоносна супербактерија

Моќта на вештачката интелигенција на дело: Пронајде лек против смртоносна супербактерија

Фото: pexels.com Научниците користеле вештачка интелигенција (AI) за да откријат нов антибиотик кој може да убие смртоносен вид на супербактерија, пренесе БиБиСи. Вештачката интелигенција помогна да се отстранат илјадниците потенцијални хемикалии кои би можеле да се тестираат во лабораторија. Резултатот беше моќен, експериментален антибиотик наречен

Вештачката интелигенција во служба на здравјето: Пронајде лек против смртоносна супербактерија

Вештачката интелигенција во служба на здравјето: Пронајде лек против смртоносна супербактерија

Научниците користеле вештачка интелигенција (AI) за да откријат нов антибиотик кој може да убие смртоносен вид на супербактерија. Вештачката интелигенција помогна да се отстранат илјадниците потенцијални хемикалии кои би можеле да се тестираат во лабораторија. Резултатот беше моќен, експериментален антибиотик наречен абацин, на кој ќе му треба повеќе