притисни ентер »

Како функционира еден Formula 1 болид? / ВИДЕО
Како функционира еден Formula 1 болид? / ВИДЕО

Како функционира еден Formula 1 болид? / ВИДЕО

Како што веројатно знаете, од 2014 година, Formula 1 користи хибридна технологија – по еден мотор со внатрешно согорување и еден електричен мотор. Значи, станува збор за 1.6-литарски агрегат со турбо компресор кој во комбинација со електромоторот има многу висок вртежен момент од дури 12.000 вртежи во минута. Аеродинамиката е исто така важен дел, затоа