притисни ентер »

Нухиу објави дека ставил потпис на одлуката  за двојазични полициски униформи

Нухиу објави дека ставил потпис на одлуката за двојазични полициски униформи

И Владата ќе тргне во преиспитување на наводите на привремениот министер за внатрешни работи Агим Нухиу, кој утринава на својот фејсбук профил се пофали дека потпишал нормативни акти за двојазични ознаки на униформите на полицијата, каде покрај на македонски, согласно Законот за јазици, тие ќе бидат напишани и на албански јазик. Но, според реакцијата

Униформите на полицијата и на албански – Нухиу ги потпиша актите, Владата треба да ги дефинира со декрет

Униформите на полицијата и на албански – Нухиу ги потпиша актите, Владата треба да ги дефинира со декрет

Вала ќе изгледаат двојазичните амблеми на полициските униформи. Министерот за внатрешни работи Агим Нухиу денеска потпишал нормативни акти амблемите да бидат и на албански, отворајќи така пат за спроведување на албанскиот јазик таму каде што дозволува законот. - Реклама - „Овие акти треба да ги одобри владата и потоа да се отворат постапки за тендер

Пред три години Заев велеше дека двојазични униформи за полицијата и армијата се неуставни

Пред три години Заев велеше дека двојазични униформи за полицијата и армијата се неуставни

Зоран Заев, лидерот на СДСМ пред три години, тогаш како мандатар за состав на нова Влада на конференција за медиумите во партијата изјави дека се шпекулации информациите дека Македонија ќе има двојазични банкноти и униформи на полицијата, армијата и на противпожарните единици. Денеска министерот за внатрешни работи Агим Нухиу потпиша правни акти за

МВР се дообјасни: Нухиу потпиша акти кои се доставуваат до Владата

МВР се дообјасни: Нухиу потпиша акти кои се доставуваат до Владата

Објавата на министерот за внатрешни работи Агим Нухиу се однесува на потпишување на актите кои треба да се достават до Владата. Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за униформата и ознаките на униформата на полицијата ја носи Владата на Република Македонија, а по нејзиното донесување се носи Правилникот за изменување и дополнување на Правилникот

Министерството за внатрешни работи ги презема првите чекори амблемите на полициските униформи да бидат и на албански јазик

Министерството за внатрешни работи ги презема првите чекори амблемите на полициските униформи да бидат и на албански јазик

Повеќе од две години по донесувањето на Законот за употреба на јазиците, Министерството за внатрешни работи ги презема првите чекори амблемите на полициските униформи да бидат и на албански јазик. Министерот за внатрешни работи во заминување, Агим Нухиу со објава на социјалните мрежи информираше дека ги потпишал нормативните акти за спроведување на

МВР: Актите за двојазичните унифрми треба да се достават до Владата

МВР: Актите за двојазичните унифрми треба да се достават до Владата

Министерството за внатрешни работи се повикува на Законот за употребата на јазиците, откако денеска министерот Агим Нухиу потпиша правни акти за воведување двојазични натписи на униформите на Полицијата, како и правно толкување во однос на тоа што треба да преземе Министерството за внатрешни работи во идниот период. Од МВР соопштија дека актите за

МВР: Актите за двојазичните унифрми треба да се достават до Владата

МВР: Актите за двојазичните унифрми треба да се достават до Владата

Министерството за внатрешни работи се повикува на Законот за употребата на јазиците, откако денеска министерот Агим Нухиу потпиша правни акти за воведување двојазични натписи на униформите на Полицијата, како и правно толкување во однос на тоа што треба да преземе Министерството за внатрешни работи во идниот период. Од МВР соопштија дека актите за

Нухиу: Потпишани се актите за двојазични амблеми на полициските униформи и на специјаните единици

Нухиу: Потпишани се актите за двојазични амблеми на полициските униформи и на специјаните единици

Сообраќајците, граничните полицајци и специјалците како и припадниците на хелихоптерската единица за полициски должности во иднина ќе носат униформи на кои ознаките освен на македонски ќе бидат испишани и на албански јазик, се пофали денеска на својот фејсбук профил Министерот за внатрешни работи Агим Нухиу. Тој за ТВ 24 вели дека на ова му претходело