притисни ентер »

Србите во Северна Митровица протестираат против забраната на  динарот
Србите во Северна Митровица протестираат против забраната на  динарот

Србите во Северна Митровица протестираат против забраната на динарот

Србите во Северна Митровица денеска (12 февруари) протестираат поради одлуката на косовските власти еврото да биде единствена валута за плаќање во Косово. Протестот се одржува во близина на главниот мост на реката Ибар, а демонстрантите се од сите општини во кои живее српска заедница. На мостот на Ибар се присутни припадници на косовската полиција

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека неговата влада нема да се меша во одлуката на Централната банка на Косово (ЦБК) за забрана на динарот, но дека оваа одлука нема да биде поништена. Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека е за нова регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, јавуваат приштинските медиуми

Протест на Србите во Косово: „Властите во Приштина да овозможат динарски исплати од Белград“

Протест на Србите во Косово: „Властите во Приштина да овозможат динарски исплати од Белград“

Во северниот дел на Косовска Митровица, Србите протестираа и побараа од косовските власти да овозможат исплата на пензиите и другите надоместоци во динари. Беше оценето дека одлуката на Централната банка на Косово (ЦБК) со која тоа е невозможно е дискриминаторска и политички мотивирана. Граѓаните, на покана на Здружението на обединети пензионери, го

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека се залага за новата регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, пренесува Бета. Тој додаде дека Србите ќе имаат време да се прилагодат на новата одлука. - Не можам да ја поништам оваа одлука. Нема да имаме какви било казнени мерки, не сакаме никого да казниме, рече тој. Зборувајќи

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека се залага за новата регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, пренесува Бета. Тој додаде дека Србите ќе имаат време да се прилагодат на новата одлука. - Не можам да ја поништам оваа одлука. Нема да имаме какви било казнени мерки, не сакаме никого да казниме, рече тој. Зборувајќи

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека се залага за новата регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, пренесува Бета. Тој додаде дека Србите ќе имаат време да се прилагодат на новата одлука. - Не можам да ја поништам оваа одлука. Нема да имаме какви било казнени мерки, не сакаме никого да казниме, рече тој. Зборувајќи

Протест на Србите во Косово: „Властите во Приштина да овозможат динарски исплати од Белград“

Протест на Србите во Косово: „Властите во Приштина да овозможат динарски исплати од Белград“

Во северниот дел на Косовска Митровица, Србите протестираа и побараа од косовските власти да овозможат исплата на пензиите и другите надоместоци во динари. Беше оценето дека одлуката на Централната банка на Косово (ЦБК) со која тоа е невозможно е дискриминаторска и политички мотивирана. Граѓаните, на покана на Здружението на обединети пензионери, го

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Косовскиот премиер Аљбин Курти изјави дека неговата влада нема да се меша во одлуката на Централната банка на Косово (ЦБК) за забрана на динарот, но дека оваа одлука нема да биде поништена. Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека е за нова регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, јавуваат приштинските медиуми

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

Косовскиот премиер Албин Курти соопшти дека неговата влада нема да се меша во одлуката на Централната банка на Косово (ЦБК) за забрана на динарот, но дека одлуката нема да биде поништена. Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека се залага за новата регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, пренесува Бета. Тој додаде

СРБИТЕ НА КОСОВО ПРОТЕСТИРАА ЗА ДИНАРОТ Курти вели дека одлуката нема да се поништи

СРБИТЕ НА КОСОВО ПРОТЕСТИРАА ЗА ДИНАРОТ Курти вели дека одлуката нема да се поништи

Србите од Косово денеска напладне во Северна Митровица одржаа голем јавен протестен состанок на кој сакаат да го свртат вниманието на целиот свет и на меѓународната заедница на нивната лишена положба. Присутните граѓани носеа српски знамиња и транспарент „UN USA 1244 HELP“, „Европа, отвори ги очите“, „Без социјални бенефиции нема да имаме ни храна“,