притисни ентер »

NASA ја претвори сликата од вселената во музика
NASA ја претвори сликата од вселената во музика

NASA ја претвори сликата од вселената во музика

Научниците на НАСА употребија фотографии снимени од телескопот Hubble Space Telescope со Wide Field Camera 3 за да ја состават „Мелодијата на Универзумот“. Тие велат дека на секоја ѕвезда и галаксија им дале сопствен карактеристичен звук врз основа на нивниот тип. „Објектите во долниот дел на фотографијата произведуваат пониски тонови, а тие поблиску

NASA ја претвори сликата од вселената во музика

NASA ја претвори сликата од вселената во музика

Научниците на НАСА употребија фотографии снимени од телескопот Hubble Space Telescope со Wide Field Camera 3 за да ја состават „Мелодијата на Универзумот“. Тие велат дека на секоја ѕвезда и галаксија им дале сопствен карактеристичен звук врз основа на нивниот тип. „Објектите во долниот дел на фотографијата произведуваат пониски тонови, а тие поблиску

Неверојатен подвиг на НАСА: Звукот од галаксиите во близина претворен во музика

Неверојатен подвиг на НАСА: Звукот од галаксиите во близина претворен во музика

Во вселената никој не може да го слушне вашиот вресок - е фразата што останува популарна дури и по 40 години од премиерата на филмот „Вонземјанин“ на Ридли Скот. Иако изреката ве тера да мислите дека нема никој околу вас да ве слушне, вистинската научна причина е затоа што просторот е главно вакуум и без молекулите на Земјата (каде што работите постојано

НАСА објави фотографија од судир на две галаксии

НАСА објави фотографија од судир на две галаксии

Во соѕвездието Херкул, 230 милиони светлосни години подалеку од нас, една жестока битка конечно завршува. Пар галаксии што се судриле, здружени од гравитацијата, конечно го положуваат оружјето и ги здружуваат силите. Неодамна објавена фотографија направена со вселенскиот телескоп „Хабл“ ги прикажува двата ѕвездени система како се на раб да станат еден

НАСА објави морничава снимка од вселената

НАСА објави морничава снимка од вселената

НАСА претстави снимка на која е снимена музика на вселената, која е направена од ултразвучни податоци. Научниците претвориле фотографии од слоеви на  галаксии кој ги направил телескопот Хабл со помош на камера  “Vajd fild kamera 3”. Секој елемент има свој звук. Ѕвездите и компактните галаксии добија кратки и јасни тонови, а спиралните галаксии – долги

Како би звучела песната на вселената?

Како би звучела песната на вселената?

Научниците на НАСА употребија фотографии снимени од телескопот Hubble Space Telescope со Wide Field Camera 3 за да ја состават „Мелодијата на Универзумот“. Тие велат дека на секоја ѕвезда и галаксија им дале сопствен карактеристичен звук врз основа на нивниот тип. „Објектите во долниот дел на фотографијата произведуваат пониски тонови, а тие поблиску