притисни ентер »

НАСА: Месечината се намалува, регистрирани се потреси и пукање на кората
НАСА: Месечината се намалува, регистрирани се потреси и пукање на кората

НАСА: Месечината се намалува, регистрирани се потреси и пукање на кората

Научниците од НАСА забележале дека во последните десет години Месечината драстично се оладила и собрала. Процесот на собирање го споредиле со зрно грозје. Тие велат дека забележале на земјиниот сателит големи тресења. Карпите кои претходно испукале, оставиле трага по целата површина, а новите податоци од мисијата на НАСА покжауваат дека и денеска се

НАСА: Месечината се намалува, регистрирани се потреси и пукање на кората

НАСА: Месечината се намалува, регистрирани се потреси и пукање на кората

Научниците од НАСА забележале дека во последните десет години Месечината драстично се оладила и собрала. Процесот на собирање го споредиле со зрно грозје. Тие велат дека забележале на земјиниот сателит големи потреси. Карпите што претходно испукале оставиле трага по целата површина, а новите податоци од мисијата на НАСА покажуваат дека и денеска се

НАСА: Месечината се смалува како грозје што се суши

НАСА: Месечината се смалува како грозје што се суши

Вашингтон, 15. мај 2019 (ОХРИДПРЕС) – Земјиниот природен сателит Месечината има свои геолошки својства и активност и на неа, повремено, како и на Земјата и другите планети, се случуваат потреси. Поради внатрешното ладење, последниве неколку стотици години, ова небесно тело се смалило за 50 метри и тектонски сè уште е активно, тврдат научници од НАСА

Месечината се намалува поради повремени тектонски активности

Месечината се намалува поради повремени тектонски активности

Иако скоро цета вулканска активност на Месечината престанала пред повеќе милијарди години и станува збор за мртов Земјин сателит со ретка геолошка ативност, на него повремено, како и на останатите планети се случуваат потреси, велат научниците од НАСА. Тие тврдат дека поради внатрешното ладење во последните неколку милиони години оваа небесно тело

Месечината се намалила за 50 метри и сѐ уште е тектонски активна

Месечината се намалила за 50 метри и сѐ уште е тектонски активна

Иако речиси сета вулканска активност на Месечината прекинала пред повеќе милијарди години и станува збор за мртов сателит на Земјата со ретка геолошка активност, таму повремено, како и на нашата и на другите планети, има потреси. Научниците од НАСА тврдат дека поради внатрешното ладење, во последните неколку стотици милиони години ова небесно тело