притисни ентер »

Денес се празнува Свети Климент, архиепископ Охридски – Чудотворец!
Денес се празнува Свети Климент, архиепископ Охридски – Чудотворец!

Денес се празнува Свети Климент, архиепископ Охридски – Чудотворец!

Свети Климент Охридски ќе остане запаментен како првиот македонски архиепископ и творец на далеку познатата Охридска книжевна школа. Тој е најзначајниот македонски средновековен писател и педагог. Со својата активност и со своето дело на повеќе полиња,црковно, просветно, книжевно, тој стана заслужен не само за македонскиот народ туку и за целиот христијански

Заев: Св. Климент Охридски нѐ задолжи сите со своето дело

Заев: Св. Климент Охридски нѐ задолжи сите со своето дело

Денес, Македонците и македонскиот јазик се впишани во ризницата на светските народи и јазици, и никој повеќе нема дилеми, никој повеќе не го оспорува тоа. Тоа е остварено постојано имајќи го предвид и големото дело на Свети Климент, како и делата на сите останати црковни и духовни големци во редот на нашата историја, вградени во создавањето и афирмацијата

Денеска е Св. Климент Охридски – Чудотворец

Денеска е Св. Климент Охридски – Чудотворец

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 ноември. Денеска е Св. Климент Охридски – Чудотворец. Свети Климент се роди во Рим, а потекнуваше од царски род. Во младоста отпатува на Исток, каде што се запозна со верата во Христос. Учители му беа самите апостоли. По враќањето во Рим беше избран за епископ во престолниот град. Подоцна,

Заев: Покрај името Северна Македонија за јазик стои македонски јазик и тоа веќе никој не го оспорува

Заев: Покрај името Северна Македонија за јазик стои македонски јазик и тоа веќе никој не го оспорува

Денес Македонците и македонскиот јазик се впишани кај светските народни јазици и никој повеќе не го оспорува тоа и нема дилеми. Тоа е остварено имајќи го предвид делото на Св. Климент Охридски, рече премиерот Зоран Заев на Свечената академија за Св. Климент Охридски. „Ја комплетиравме нашата лична карта во Обединетите Нации, покрај името Република

Заев: Веќе никој не го оспорува и нема дилеми за македонскиот јазик

Заев: Веќе никој не го оспорува и нема дилеми за македонскиот јазик

Денес Македонците и македонскиот јазик се впишани кај светските народни јазици и никој повеќе не го оспорува тоа и нема дилеми. Тоа е остварено имајќи го предвид делото на Св. Климент Охридски, рече премиерот Зоран Заев на Свечената академија за Св. Климент Охридски. „Ја комплетиравме нашата лична карта во Обединетите Нации, покрај името Република

Дали по 700 години черепот ќе се спои со телото на свети Климент?

Дали по 700 години черепот ќе се спои со телото на свети Климент?

Скопје/Охрид, 8. декември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Дали верниците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија ќе имаат историска можност, следната 2020 година да се поклонат пред черепот на свети Климент Охридски, за време на чествувањето на илјадагодишнината од основањето на Бигорскиот манастир? Оваа дилема сѐ уште останува отворена, откако

Св. Климент Охридски – Чудотворец

Св. Климент Охридски – Чудотворец

Охрид, 8. декември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Македонската православна црква денес го празнува споменот на својот патрон Свети Климент Охридски – Чудотворец, најпознатиот меѓу повеќето ученици на Светите браќа Кирил и Методиј. Свети Климент се роди во Рим, а потекнуваше од царски род. Во младоста отпатува на Исток, каде што се запозна со верата во Христос

Заев: Со своето дело Св. Климент Охридски не задолжи сите, како што успеал тој да се обидеме да успееме и ние

Заев: Со своето дело Св. Климент Охридски не задолжи сите, како што успеал тој да се обидеме да успееме и ние

Со Свети Климент Охридски се поврзани почетоците на  македонската писменост и затоа по него денес се именувани универзитети, факултети, училишта. Тој со неговото големо духовно – просветителско дело со кое нѐ задолжи сите, ни покажа како „на дело“ се станува и духовник и просветител. Предизвици имало и ќе има. Како што успеал Свети Климент Охридски

Дали по 700 години черепот ќе се спои со телото на свети Климент?

Дали по 700 години черепот ќе се спои со телото на свети Климент?

Дали верниците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија ќе имаат историска можност, следната 2020 година да се поклонат пред черепот на свети Климент Охридски, за време на чествувањето на илјадагодишнината од основањето на Бигорскиот манастир? Оваа дилема сѐ уште останува отворена, откако пред три години тоа го најави лично архимандритот

Денеска се празнува Св. Климент Охридски, најистакнатиот ученик на светите браќа Кирил и Методиј

Денеска се празнува Св. Климент Охридски, најистакнатиот ученик на светите браќа Кирил и Методиј

Македонија денес го чествува св. Климент Охридски, најистакнатиот ученик на солунските браќа св. Кирил и Методиј и учесник во извршувањето на познатата Моравска мисија. Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 ноември. Денеска е Св. Климент Охридски – Чудотворец. Свети Климент се роди во Рим, а потекнуваше од царски род. Во младоста