притисни ентер »

Денеска е Свети маченик Трифун - заштитник на градинарите и на лозарите
Денеска е Свети маченик Трифун - заштитник на градинарите и на лозарите

Денеска е Свети маченик Трифун - заштитник на градинарите и на лозарите

Светиот маченик Трифун е роден во Капсада, Фригија, близу до градот Апамеја. Во детството чувал гуски, но уште тогаш се истакнал со своите исцелителни моќи. Лечел луѓе од различни болести и од нив ги бркал лошите демони. За неговите чуда се расчило надалеку, па бил повикан во Рим, кај царот Гордијан, да ја излекува неговата ќерка, која страдала од

Светиот маченик Трифун - заштитник на лозарите

Светиот маченик Трифун - заштитник на лозарите

Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност на христијанските традиции. Подоцна за свој покровител

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност на христијанските традиции. Подоцна за свој покровител

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност на христијанските традиции. Подоцна за свој покровител

Да СИ ја НЕГУВАМЕ ВЕРАТА ХРИСТОВА: Денеска го ПРАЗНУВАМЕ ИСЦЕЛИТЕЛОТ СВ.Трифун!

Да СИ ја НЕГУВАМЕ ВЕРАТА ХРИСТОВА: Денеска го ПРАЗНУВАМЕ ИСЦЕЛИТЕЛОТ СВ.Трифун!

Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија. Уште од рано детство во него се пројавила необична Божја благодат со покажување на дар на чудотворство. Тој на изненадување на своите современици имал моќ над болните. Посебно душевно заболените по погледот на младиот Трифун биле излекувани. Некоја необична исцелителна сила зрачела од неговиот поглед

Свети маченик Трифун

Свети маченик Трифун

Охрид, 14. февруари 2020 (ОХРИДПРЕС) – Светата Православна црква денес го празнува Светиот маченик Трифун. Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето и кај животните и да изгонува бесови. Во тоа време со

Денеска е Свети Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите

Денеска е Свети Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите

Денеска е Свети маченик Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана којашто не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим

Се слави Свети Трифун, заштитник на лозјето

Се слави Свети Трифун, заштитник на лозјето

Православните христијани денес, 14 февруари, го слават празникот во чест на Св.Трифун, чувар и заштитник на лозјето. Според обичаите, лозарите за првпат одат на лозјата во новата календарска година и ги закројуваат, надевајќи се дека така светецот ќе помогне грозјето да биде благо, а бочвите полни со вино. Попрскувањето на лозјата со светена вода и 

Народни верувања за Свети Трифун: Ако денеска врне, годината ќе биде плодна

Народни верувања за Свети Трифун: Ако денеска врне, годината ќе биде плодна

Денес се празнува Свети Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите. Се верува дека Свети Трифун на својот празник става парче изгорено дрво на кое уште има жар и од тој ден снегот почнува да се топи. Според некои верувања, на овој ден почнува пролетта, природата почнува да се буди, како и љубовта кај луѓето. Во народот за Свети Трифун се поврзани