притисни ентер »

Св. Ипатиј Гангрски
Св. Ипатиј Гангрски

Св. Ипатиј Гангрски

Скопје, 13. април 2021 (ОХРИДПРЕС) – Според календарот на МПЦ-ОА (Јулијанскиот календар) денеска е 31-ви март, денот кој православните христијани го слават во чест на Св. Ипатиј Гангрски. Роден е во Киликија, а бил епископ во градот Гангра. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор. На сите страни бил прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Ипатиј, епископ Гангрски

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Ипатиј, епископ Гангрски

Роден во Киликија, а епископ во градот Гангра. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор. На сите страни прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство . Царот Констанциј нареди да се изобрази ликот на Ипатиј уште за време на животот на овој светител и тој лик царот го држеше во својот дворец како оружје против секаква непријателска сила.

Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Ипатиј:Прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство!

Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Ипатиј:Прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство!

Светиот свештеномаченик Ипатиј, епископ Гангрски Роден во Киликија, а епископ во градот Гангра. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор. На сите страни прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство. Царот Констанциј нареди да се изобрази ликот на Ипатиј уште за време на животот на овој светител и тој лик царот го држеше во својот дворец

Од верските календари

Од верските календари

13 април 2021 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 март. Денеска е Св. Ипатиј Гангрски. Роден е во Киликија, а бил епископ во градот Гангра. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор. На сите страни бил прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство. Царот Констанциј нареди да се изобрази ликот

Од верските календари

Од верските календари

13 април 2021 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 март. Денеска е Св. Ипатиј Гангрски. 13 април 2021 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 март. Денеска е Св. Ипатиј Гангрски. Роден е во Киликија, а бил епископ во градот Гангра. Учествуваше на

СВ. ИПАТИЈ ГАНГРСКИ: Прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство

СВ. ИПАТИЈ ГАНГРСКИ: Прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство

Денеска е 31 март (по стар стил) и се слави Светиот свештеномаченик Ипатиј, епископ Гангрски. Роден во Киликија, а епископ во градот Гангра. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор. На сите страни прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство. Царот Констанциј нареди да се изобрази ликот на Ипатиј уште за време на животот на овој светител

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Ипатиј Гангрски

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Ипатиј Гангрски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 март. Денеска е Св. Ипатиј Гангрски. Роден е во Киликија, а бил епископ во градот Гангра. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор. На сите страни бил прочуен заради благочестивиот живот и дарот на чудотворство. Царот Констанциј нареди да се изобрази ликот на Ипатиј уште за време на животот