притисни ентер »

Радев повикува на заштита на правата на Бугарите во Македонија
Радев повикува на заштита на правата на Бугарите во Македонија

Радев повикува на заштита на правата на Бугарите во Македонија

Бугарскиот претседател Румен Радев побара од надлежните бугарски и македонски институции да реагираат на тврдењата за дискриминација во писмото кое го добил од бугарскиот културен центар „Иван Михајлов“ во Битола. Во неговото барање Радев се повикува на човековите права и заштитата од дискриминација како основа на демократијата, посочувајќи оти станува

Радев: Во РС Македонија има 100.000 граѓани со бугарско државјанство, нивните права мора да се почитуваат

Радев: Во РС Македонија има 100.000 граѓани со бугарско државјанство, нивните права мора да се почитуваат

Бугарскиот претседател Румен Радев бара соодветна реакција од одговорните институции во Бугарија и во Македонија, откако добил писмо од „етничките Бугари“ во Македонија во кое изразуваат загриженост од „натамошното дискриминирање во Република Северна Македонија“. Бугарското МНР одговори дека секогаш реагирало на таквите сигнали на дискриминација на

Дрско мешање на Бугарија во пописот на Македонија

Дрско мешање на Бугарија во пописот на Македонија

Претседателот на државата, Румен Радев Хумористични изјави и денес стигнуваат од Бугарија, од каде што највисоките функционери на државата се обидуваат да создадат слика за некаква масовност на граѓани кои се изјаснуваат како Бугари во нашата држава и за нивни загрозени права, иако цела Европа знае колку судски пресуди има Бугарија на оваа тема во

Радев: 100.000 граѓани на С.Македонија имаат бугарско државјанство, на пописот сите еднакво треба да се изјаснат

Радев: 100.000 граѓани на С.Македонија имаат бугарско државјанство, на пописот сите еднакво треба да се изјаснат

Претседателот на Бугарија, Румен Радев вчера во објава на својот фејсбук профил, посочи дека повеќе од 100.000 граѓани имаат бугарско државјанство по слободна волја, но и потенцираше дека еднакво право имаат сите Бугари во С.Македонија на претстојниот попис да се изјаснат дека се Бугари. „Повеќе од сто илјади граѓани на Република Северна Македонија

Радев: Во Македонија има повеќе од 100.0000 граѓани со бугарски пасош, нивните права мора да се почитуваат

Радев: Во Македонија има повеќе од 100.0000 граѓани со бугарски пасош, нивните права мора да се почитуваат

Бугарскиот претседател Румен Радев побара одговор од институциите во Македонија и Бугарија за сигналите добиени од претседателството на етничките Бугари во Македонија, за проблемите со кои се соочуваат. Според Бугарските медиуми, оваа изјава на Радев е мотивирана од писмото кое го добил од претседателството од етнички Бугари во Македонија, во кое тие

Радев: Над 100.000 граѓани на Македонија имаат бугарски пасоши, мора да имаат еднакви права

Радев: Над 100.000 граѓани на Македонија имаат бугарски пасоши, мора да имаат еднакви права

Бугарскиот претседател Румен Радев бара одговор од институциите во Софија и во Скопје за сигналите добиени од претседателството на етничките Бугари од Македонија за важните проблеми со кои се соочуваат, соопшти прес-службата на Радев. Позицијата на претседателот Радев, како што пишуваат бугарските медиуми, е мотивирана од писмото добиено од претседателството

Радев: Бугарите во Македонија мора да имаат еднакви права со оние на другите граѓани на земјата

Радев: Бугарите во Македонија мора да имаат еднакви права со оние на другите граѓани на земјата

Бугарскиот претседател Румен Радев повикува на навремена реакција од одговорните институции во Бугарија и во Македонија на сигналите на нашите сонародници од нашиот југозападен сосед за важните проблеми со кои се соочуваат, објави прес-службата на шефот на државата. Позицијата на претседателот Радев е мотивирана од писмото добиено во претседателството