притисни ентер »

Вознемирувањето на новинарките на интернет ја загрозува слободата на медиумите
Вознемирувањето на новинарките на интернет ја загрозува слободата на медиумите

Вознемирувањето на новинарките на интернет ја загрозува слободата на медиумите

Според последното истражување на организацијата ПИНА , базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот. Според последното истражување на организацијата ПИНА , базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а

Новинарките се изложени на различни  форми на онлајн вознемирувања

Новинарките се изложени на различни форми на онлајн вознемирувања

Над 81 отсто од новинарките во Македонија се соочиле со вознемирување на интернет поради нивната работа, покажа последното истражување на медиумската организација ПИНА, спроведено годинава, базирано на анкети направени со 103 новинарки од домашната медиумска сцена. Публикацијата дава детален и темелен увид за вознемирувањето, нападите и притисоците

Четири од пет новинарки се жртви на онлајн вознемирување

Четири од пет новинарки се жртви на онлајн вознемирување

За потребите на анализата на ПИНА анкетирани се 103 новинарки, од кои 80,6% имаат повеќе од 10 години работно искуство. Според новинарките, мотиви за вознемирувањето најчесто биле: • објава на новинарски текстови насочени кон други центри на моќ (56.6%) • објава на сопствени новинарски текстови за општествени случувања кои биле критички кон властите