притисни ентер »

Јупитер можеби апсорбирал помала планета
Јупитер можеби апсорбирал помала планета

Јупитер можеби апсорбирал помала планета

Јадрото на Јупитер е чудна мешавина од цврсти карпи измешани со распространети меури водороден гас. И долго време немаше објаснување како настанало сето тоа. Но, сега научниците мислат дека имаат нешто, сугерирајќи дека гасовитиот џин апсорбирал друга протопланета при директен судир пред околу 4,5 милијарди години, кога се формирал нашиот Сончев Систем