притисни ентер »

Мојсова-Чепишевска: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа
Мојсова-Чепишевска: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

Мојсова-Чепишевска: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија.” Со овој стих на великанот Ацо Шопов, објавен пред четириесет и три години, директорката на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска го започна своето обраќање

Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија

Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија

Денес сиот свет е застанат во нашата татковина, на Третата зимска школа на МСМЈЛК при УКИМ. Затоа што денес, виртуелно, но и духовно, со мисла и со збор, сплотени во определбата и желбата да ги изучувате македонскиот јазик, литература и култура, сите вие од Европа, Америка, Азија и Австралија сте овде, на југ, во неговата и наша, ама уверена сум, веќе

Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија-со стих од Ацо Шопов, директорката Весна Мојсова-Чепишевска се обрати на Семинарот за македонски јазик

Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија-со стих од Ацо Шопов, директорката Весна Мојсова-Чепишевска се обрати на Семинарот за македонски јазик

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија.“ Со овој стих на великанот Ацо Шопов, објавен пред четириесет и три години, директорката на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска, го започна своето обраќање

Мојсова-Чепишевска: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ – стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

Мојсова-Чепишевска: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ – стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија.“ Со овој стих на великанот Ацо Шопов, објавен пред четириесет и три години, директорката на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска го започна своето обраќање

Отворена Третата зимска школа во чест на Ацо Шопов

Отворена Третата зимска школа во чест на Ацо Шопов

Денес, „Македонија е во светот, а светот во Македонија“. Развојот на странската македонистика веќе се одвива по цврсто утврдена патека на која има јасни патокази за развојот и во времето што следи. Стиховите на великанот Ацо Шопов добиваат и нови значења и толкувања преку посветеноста на македонскиот јазик, литература и култура од страна на странските

Трета зимска школа на МСМЈЛК во чест на Ацо Шопов: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“

Трета зимска школа на МСМЈЛК во чест на Ацо Шопов: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“

„Самиот факт што на Зимската школа присуствуваат повеќе од 40 учесници од 17 земји од светот сведочи за интересот за изучување на македонскиот јазик на што сите треба да бидеме особено горди. Без дилеми, меѓу учесниците имаме нови афирматори на македонскиот јазик, на македонската литература и култура, но и пријатели на нашата земја и нејзините убавини

„Македонија е во светот, а светот во Македонија", зимска школа во чест на Ацо Шопов

„Македонија е во светот, а светот во Македонија", зимска школа во чест на Ацо Шопов

Денес, „Македонија е во светот, а светот во Македонија". Развојот на странската македонистика веќе се одвива по цврсто утврдена патека на која има јасни патокази за развојот и во времето што следи. Стиховите на великанот Ацо Шопов добиваат и нови значења и толкувања преку посветеноста на македонскиот јазик, литература и култура од страна на странските

Третата зимска школа на МСМЈЛК во знакот на одбележување 100 години од раѓањето на Ацо Шопов

Третата зимска школа на МСМЈЛК во знакот на одбележување 100 години од раѓањето на Ацо Шопов

Фото: МСМЈЛК Повеќе од 40 учесници од 17 земји присуствуваат на Третата зимска школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (МСМЈЛК при УКИМ) која до 28 јануари ќе се одржува виртуелно. Школата годинава е во знакот на одбележувањето на 100 години од раѓањето на поетот и книжевен преведувач

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ – стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ – стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ – стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа Денес, сиот свет е застанат во нашата татковина, на Третата зимска школа на МСМЈЛК при УКИМ. „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија.“ Со овој стих на великанот Ацо Шопов, објавен пред четириесет и