притисни ентер »

Калта како градежен материјал се враќа на голема врата
Калта како градежен материјал се враќа на голема врата

Калта како градежен материјал се враќа на голема врата

Калта помага во борбата против високите температури и го намалува јаглеродниот отпечаток, меѓу другото. Во минатото, некои градови се граделе од кал, а зградите од кал се добро изолирани, оддржливи и исклучително прилагодливи за современа употреба. Би-би-си ги нарекува овие градби „архитектура на иднината“. Најголемиот јеменски град Сана може да се