притисни ентер »

С’што като исто На релација скопје – Софија
С’што като исто На релација скопје – Софија

С’што като исто На релација скопје – Софија

На фотографијата се Петар Колев, претседател на ГДУ и Тодор Александров, внук на легендарниот водачот на ВМРО, Тодор Александров Попорушев. Македонско-бугарските односи ја достигнаа својата точка на вриење и започна „игранката“ на убедување, во која безмалку ќе поверувам на случајности и желбата за братство и единство по стар југословенски модел… Ќе

Каракачанов се закани дека владата во Бугарија ќе падне ако софија попушти пред Македонија за историјата

Каракачанов се закани дека владата во Бугарија ќе падне ако софија попушти пред Македонија за историјата

Потпретседателот на бугарската Влада и министер за одбрана на Бугарија Красимир Каракачанов изјави пред новинарите од Бугарија дека две работи во активностите на бугарско-македонската историска комисија му оставаат впечаток. Каракачанов истакна дека во македонската комисија еден член е заменет со друг кој што е на уште поцврсти позиции и од кого бугарските

Каракачанов се закани дека владата ќе падне ако Бугарија попушти пред Македонија за историјата

Каракачанов се закани дека владата ќе падне ако Бугарија попушти пред Македонија за историјата

Потпретседателот на бугарската Влада и министер за одбрана на Бугарија Красимир Каракачанов изјави пред новинарите од Бугарија дека две работи во активностите на бугарско-македонската историска комисија му оставаат впечаток. Каракачанов истакна дека во македонската комисија еден член е заменет со друг кој што е на уште поцврсти позиции и од кого бугарските

Професор Топалов: Секој трет Бугарин е од Македонија, затоа нема друга земја која е пососедска кон Р.С.Македонија

Професор Топалов: Секој трет Бугарин е од Македонија, затоа нема друга земја која е пососедска кон Р.С.Македонија

Бугарскиот професор, Кирил Топалов, кој е член на заедничката бугарско-македонска комисија, при гостување во емисијата „Денот почнува“ на Бугарската Национална Телевизија зборуваше за прашањата како „Дали се доведени во прашање преговорите на Република Македонија за членство во ЕУ и дали Бугарија е кочница на овој пат?“, „Што се случува околу Мешовитиот

Професор Топалов: Секој трет Бугарин е од Македонија, затоа Бугарија го смета овој народ за братски

Професор Топалов: Секој трет Бугарин е од Македонија, затоа Бугарија го смета овој народ за братски

Бугарскиот професор, Кирил Топалов, кој е член на заедничката бугарско-македонска комисија, при гостување во емисијата „Денот почнува“ на Бугарската Национална Телевизија зборуваше за прашањата како „Дали се доведени во прашање преговорите на Република Македонија за членство во ЕУ и дали Бугарија е кочница на овој пат?“, „Што се случува околу Мешовитиот

Професор Топалов: Секој трет Бугарин е од Македонија, затоа нема друга земја која е пососедска кон Р.С.Македонија

Професор Топалов: Секој трет Бугарин е од Македонија, затоа нема друга земја која е пососедска кон Р.С.Македонија

Бугарскиот професор, Кирил Топалов, кој е член на заедничката бугарско-македонска комисија, при гостување во емисијата „Денот почнува“ на Бугарската Национална Телевизија зборуваше за прашањата како „Дали се доведени во прашање преговорите на Република Македонија за членство во ЕУ и дали Бугарија е кочница на овој пат?“, „Што се случува околу Мешовитиот

Македонските и бугарските историчари по една година повторно на средба

Македонските и бугарските историчари по една година повторно на средба

Македонските и бугарските историчари денеска по пауза од речиси една година повторно ќе се состанат за да го продолжат дијалогот, кој се води во рамки на Билатералната мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања помеѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија. Десеттиот состанок на Комисијата, која е формирана со цел да најде

Пак заседава Мешовитата македонско-бугарска комисија за историјата

Пак заседава Мешовитата македонско-бугарска комисија за историјата

По пауза од речиси една година денеска во Скопје повторно ќе се состанат членовите на билатералната македонско-бугарска Комисија за историски и образовни прашања. Средбата, десетта по ред, на Комисијата која е формирана со цел да се најде заеднички јазик за надминување на разликите на двете земји во однос на одредени историски случувања, се одржува

Македонските и бугарските историчари по една година повторно на средба

Македонските и бугарските историчари по една година повторно на средба

Македонските и бугарските историчари денеска по пауза од речиси една година повторно ќе се состанат за да го продолжат дијалогот, кој се води во рамки на Билатералната мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања помеѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија. Десеттиот состанок на Комисијата, која е формирана со цел да најде

Македонските и бугарските историчари седнаа на маса по една година

Македонските и бугарските историчари седнаа на маса по една година

Македонските и бугарските историчари денеска по пауза од речиси една година повторно се состанаа за да го продолжат дијалогот, кој се води во рамки на Билатералната мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања помеѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија. Десеттиот состанок на Комисијата, која е формирана со цел да најде