притисни ентер »

Климатска (не)правда и COP27
Климатска (не)правда и COP27

Климатска (не)правда и COP27

Конференцијата за климатски промени, која се одржува секоја година под покровителство на Обединетите нации (ОН), наречена COP (Conference of Parties), почна на 6 ноември 2022 и требаше да заврши на 18 ноември. Но, како и минатите конференции, и оваа имаше продолжение од два дена, поради разлики во ставовите на развиените земји и земјите во развој,

Климатска (не)правда и КОП27?

Климатска (не)правда и КОП27?

Ништо суштинско не се случи на КОП27, освен донесување на декларацијата дека ќе се воспостави фонд за финансирање на загуби и штети предизвикани од климатските катастрофи. Ништо суштинско не се случи на КОП27, освен донесување на декларацијата дека ќе се воспостави фонд за финансирање на загуби и штети предизвикани од климатските катастрофи. Конференцијата

Климатската (не)правда и COP27

Климатската (не)правда и COP27

Познат е фактот дека главната одговорност за климатските промени ја сносат развиените земји, кои минатите 200 години имаат испуштaно во атмосферата милијарди тони стакленички гасови, најмногу јаглерод-диоксид (СО2). Од друга страна, сиромашните земји, кои испуштаат занемарливи количества на стакленички гасови, страдаат најмногу од екстремните климатски

Проф. Цицонков: КЛИМАТСКА (НЕ)ПРАВДА И COP27

Проф. Цицонков: КЛИМАТСКА (НЕ)ПРАВДА И COP27

Конференцијата за климатски промени која што се одржува секоја година под покровителство на Обединетите нации (ОН) наречена COP (Conference of Parties) почна на 6 ноември 2022 и требаше да заврши на 18 ноември. Но како и минатите конференции и оваа имаше продолжение од два дена поради разлики во ставовите на развиените земји и земјите во развој, а

Богатите земји ќе им плаќаат на сиромашните за штетите од климатските промени

Богатите земји ќе им плаќаат на сиромашните за штетите од климатските промени

Историски договор беше постигнат на меѓународната климатска конференција на Обединетите нации (КОП 27) што се одржа во Египет. Би-би-си пишува дека завршува тридеценискиот период на чекање од сиромашните земји во светот, кои се соочуваат со огромни климатски влијанија како последица на зголемување на емисиите на стакленички гасови во светот. На КОП