притисни ентер »

Свиња плови во реката Вардар
Свиња плови во реката Вардар

Свиња плови во реката Вардар

Вчера попладне околу 16 часот, во близина на Мало мовче во центарот на Велес видена е мрша од свиња во водите на реката Вардар. Минувачите кои тогаш го преминувале мостот биле зачудени  од глетката. Еден од нив и ја фотографирал пцовисаната свиња и фотографиите ги достави до медиумите. „Во моментите кога земјава се бори да не влезе африканса свињска

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Вчера попладне околу 16 часот, во близина на Мало мовче во центарот на Велес видена е мрша од свиња во водите на реката Вардар. Минувачите кои тогаш го преминувале мостот биле зачудени од глетката. Еден од нив и ја фотографирал пцовисаната свиња и фотографиите ги достави до медиумите, пренесе СДК . „Во моментите кога земјава се бори да не влезе африканса

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

Се`  за африканската чума: Како се пренесува, кои се симптомите, има ли ризик за човекот…

Се` за африканската чума: Како се пренесува, кои се симптомите, има ли ризик за човекот…

Како се пренесува и шири африканска чума кај свињите? Вирусот се излачува преку крв, ткива, секрети и екскрети од болни или угинати животни. Болеста се пренесува и шири со: директен контакт помеѓу здраво и болно животно, трупови од угинати животни и луѓе; индиректно се пренесува прекузаразена храна и отпадоци од храна, опрема, возила и облека; биолошки

Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Вчера попладне околу 16 часот, во близина на Мало мовче во центарот на Велес видена е мрша од свиња во водите на реката Вардар. Минувачите кои тогаш го преминувале мостот биле зачудени  од глетката. Еден од нив и ја фотографирал пцовисаната свиња и фотографиите ги достави до медиумите. „Во моментите кога земјава се бори да не влезе африканса свињска

Тајланд ќе забрани увоз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увоз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

Што ќе ви се случи ако изедете месо од свиња која е заразена со африканска чума?

Што ќе ви се случи ако изедете месо од свиња која е заразена со африканска чума?

Откако во неколку фарми во Србија била откриена свинска африканска чума, Македонија забрани увоз на свинско месо од нашиот северен сосед. Што да правите ако се сомневате дека сте зеле заразено свинско месо? Доколку се случи да изедете месо од свиња која е заразена од африканска чума, нема ништо да ви се случи. Докторка по ветеринарна медицина и шеф