притисни ентер »

Микропластиката ја има и во облаците
Микропластиката ја има и во облаците

Микропластиката ја има и во облаците

Загаденоста со микропластика во светот е толку голема, што сега таа се акумулира во облаците и паѓа на земјата. Грегори Ведрби, научник од американскиот Геолошки топографски институт, вршел анализи на дождовна вода на Карпестите Планини и нашол асортиман на микроскопски пластични влакна, што е алармантен знак за големината на современото загадување