притисни ентер »

Европскиот суд пресуди: сексуалните работнички во Македонија биле држени во станица нехумано, без вода, храна и тоалет
Европскиот суд пресуди: сексуалните работнички во Македонија биле држени во станица нехумано, без вода, храна и тоалет

Европскиот суд пресуди: сексуалните работнички во Македонија биле држени во станица нехумано, без вода, храна и тоалет

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда Д.Х. и други против Северна Македонија бр. 44033/17 со која утврди дека државата ги изложила сексуалните работници на нехуман и понижувачки третман додека биле лишени од слобода во полициска станица, оставени цела ноќ без храна, вода и пристап до тоалет. Исто така, Судот утврди повреда на правото на приватност

Сексуални работнички поради постапките на МВР добија правда во Стразбур и отштета од државата

Сексуални работнички поради постапките на МВР добија правда во Стразбур и отштета од државата

По 15 години судења сексуални работнички од Македонија добија правда во Стразбур и отштета во износ од 13.300 евра затоа што македонското МВР ги уапси, во полициска станица биле навредувани, понижени, оставени без храна и вода и без пристап до тоалет, а за јавноста беше објавен нивниот идентитет. Од организацијата ХОПС велат дека Европскиот суд за

ЕСЧП донесе пресуда против земјава поради нехуман третман на сексуалните работници во полициска акција во 2008 година

ЕСЧП донесе пресуда против земјава поради нехуман третман на сексуалните работници во полициска акција во 2008 година

Илустрација / Фото: Принтскрин Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Македонија, Д.Х. и други од земјава, со која утврди дека државата во ноември 2008 година, во полициската акција наречена „Сузбивање на улична проституција“, во која приведе 23 сексуални работници, активистка на здружение на граѓани и неколку случајни минувачи кои

ХОБС: Уапсените и малтретирани сексуални работнички ја добија правдата во Стразбур, државата треба да им плати отштета 13 300 евра

ХОБС: Уапсените и малтретирани сексуални работнички ја добија правдата во Стразбур, државата треба да им плати отштета 13 300 евра

Пресудата на Судот во Стразбур, велат од ХОБС, иако со задоцнување, е потврда дека државата има обврска да ги почитува правата на сите и темелна и ефикасна истрага да ги испита наводите за нехумано и деградирачко постапување, особено кога тие доаѓаат од ранлива група на граѓани По 15 години борба, сексуалните работнички што во ноември 2008 година беа

Сексуални работнички ја добија правдата во Европскиот суд за човекови права, Македонија треба да им плати 13.300 евра

Сексуални работнички ја добија правдата во Европскиот суд за човекови права, Македонија треба да им плати 13.300 евра

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Северна Македонија, Д.Х. и други од земјава, со која утврди дека државата во ноември 2008 година, во полициската акција наречена „Сузбивање на улична проституција“, во која приведе 23 сексуални работници, активистка на здружение на граѓани и неколку случајни минувачи кои беа затекнати покрај кејот

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Македонија за нехуман третман на сексуалните работници во полициска акција

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Македонија за нехуман третман на сексуалните работници во полициска акција

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Северна Македонија, Д.Х. и други од земјава, со која утврди дека државата во ноември 2008 година, во полициската акција наречена „Сузбивање на улична проституција“, во која приведе 23 сексуални работници, активистка на здружение на граѓани и неколку случајни минувачи кои беа затекнати покрај кејот

Нехуман третман на сексуалните работници во полициска акција во 2008 година – ЕСЧП донесе пресуда против земјава

Нехуман третман на сексуалните работници во полициска акција во 2008 година – ЕСЧП донесе пресуда против земјава

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Северна Македонија, Д.Х. и други од земјава, со која утврди дека државата во ноември 2008 година, во полициската акција наречена „Сузбивање на улична проституција“, во која приведе 23 сексуални работници, активистка на здружение на граѓани и неколку случајни минувачи кои беа затекнати покрај кејот

ХОБС: Уапсените и малтретирани сексуални работнички ја добија правдата во Стразбур, државата треба да им плати отштета 13 300 илјади евра

ХОБС: Уапсените и малтретирани сексуални работнички ја добија правдата во Стразбур, државата треба да им плати отштета 13 300 илјади евра

Пресудата на Судот во Стразбур, велат од ХОБС, иако со задоцнување, е потврда дека државата има обврска да ги почитува правата на сите и темелна и ефикасна истрага да ги испита наводите за нехумано и деградирачко постапување, особено кога истите доаѓаат од ранлива група на граѓани По 15 години борба, сексуалните работнички што во ноември 2008 година