притисни ентер »

И Чешка се противи на забраната за продажба на возила со термални мотори!
И Чешка се противи на забраната за продажба на возила со термални мотори!

И Чешка се противи на забраната за продажба на возила со термални мотори!

Уште една земја се вклучува во фронтот и најавува борба против одлуките на Европската комисија… Чешка значително се потпира на производството на автомобили, а во таа земја, покрај Škodа, постојат уште неколку фабрики со значителен капацитет (Toyota и Hyundai) и улога на европскиот пазар. Андреј Бабиш, премиерот на Чешка, најави дека ќе се спротивстави

Чешка е против забраната за продажба на автомобили со фосилни горива

Чешка е против забраната за продажба на автомобили со фосилни горива

Според предлогот на Европската унија, продажбата на нови автомобили со погон на бензин или дизел треба да биде забранета од 2035 година, а тоа на Чешка воопшто не и се допаѓа. Самиот чешки премиер Андреј Бабиш изјави дека се противи на планот на ЕУ. Чешка ќе го преземе претседателството со Европската унија од втората половина на 2022 година, а тогаш

Aвтомобилскте проиводители ја забрзуваат електрификацијата, мотивирани од растот на нивната вредност на берзите

Aвтомобилскте проиводители ја забрзуваат електрификацијата, мотивирани од растот на нивната вредност на берзите

Производство на Audi Q4 e-tron во фабриката во Цвикау. Сè поголем е бројот на автомобилски производители кои јавно го објавуваат датумот по кој ќе престанат да произведуваат возила со мотори со внатрешно согорување. Помеѓу нив се GM, Ford, Audi, Mercedes, Fiat и Volkswagen. Но, кај сите производители, сепак, постои можност за ограничено производство

Чешка е против забрана за продажба возила со бензински и дизелски мотори

Чешка е против забрана за продажба возила со бензински и дизелски мотори

Чешка не е импресионирана од предлогот на Европската унија да забрани за продажба на нови автомобили со бензински и дизелски мотори до 2035 година. Додека многу земји во светот објавуваат планови за забрана на продажба на автомобили со погон на внатрешно согорување во текот на 2030-тите, чешкиот премиер Андреј Бабиш откри дека се противи на овој план

Њујорјк ќе забрани продажба на возила со термички мотори од 2035 година

Њујорјк ќе забрани продажба на возила со термички мотори од 2035 година

Според новиот предлог закон, сите патнички автомобили и лесни комерцијални возила кои се продаваат во Њујорк ќе мора да имаат нула емисија на штетни гасови од 2035 година, а истото ќе важи и за камионите од 2045 година. Според дефиницијата од Одделот за заштита на животната средина во Њујорк (New York Department of Environmental Conservation), возила

Се расправа за ограничување на брзината на германскиот Автобан

Се расправа за ограничување на брзината на германскиот Автобан

Во политичка кампања во Германија пред парламентарните избори, една од темите е и ограничување на брзината на Автобанот, мрежата на автопатишта во таа земја. На некои делници се вози без ограничување, а некои партии во вовеле ограничување од 130 километри на час. Меѓутоа од фабриката „Волксваген“, сметаат дека ова прашање е симболично, бидејќи новите