притисни ентер »

Пендаровски: ОПАЃА ПОДДРШКАТА ЗА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
Пендаровски: ОПАЃА ПОДДРШКАТА ЗА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Пендаровски: ОПАЃА ПОДДРШКАТА ЗА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Претседателот Стево Пендаровски изрази задоволство што оваа година претседавањето со А 5 групацијата го презеде нашата земја, и тоа за првпат откако е членка на НАТО. Посочи дека од формирањето до денеска Јадранската повелба во голем степен ја има остварено иницијалната цел- промовирање и имплементација на политиката на отворена врата на НАТО, заради

Пендаровски: ОПАЃА ПОДДРШКАТА ЗА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Пендаровски: ОПАЃА ПОДДРШКАТА ЗА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Претседателот Стево Пендаровски изрази задоволство што оваа година претседавањето со А 5 групацијата го презеде нашата земја, и тоа за првпат откако е членка на НАТО. Посочи дека од формирањето до денеска Јадранската повелба во голем степен ја има остварено иницијалната цел- промовирање и имплементација на политиката на отворена врата на НАТО, заради

Пролонгирањето на евроинтеграциите на западнобалканските држави го разнишува кредибилитетот на ЕУ, вели Пендаровски

Пролонгирањето на евроинтеграциите на западнобалканските држави го разнишува кредибилитетот на ЕУ, вели Пендаровски

Бавното темпо на процесот на интеграција во Унијата е една од заканите за демократијата на Балканот. Повеќе истражувања на јавното мислење покажуваат дека опаѓа поддршката за западноориентираните организации и земји и првпат по три децении расте поддршката за некои други организации и поинакви модели на управување, вели претседателот Пендаровски Пролонгирањето

Пендаровски: Руската инвазија врз Украина како никогаш претходно ја наметна потребата ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Пендаровски: Руската инвазија врз Украина како никогаш претходно ја наметна потребата ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Во изминатите две децении иницијативата САД-Јадранска повелба (А-5) се покажа како успешен регионален механизам за јакнење на довербата меѓу земјите членки, но и пошироко, оцени министерката за одбрана Славјанка Петровска на денешната 26. Конференција на началниците на Генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5)

Дваесет и шеста конференција на началниците на ГШ на Армиите и командата на силите на САД во Европа од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Дваесет и шеста конференција на началниците на ГШ на Армиите и командата на силите на САД во Европа од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5) со лидерите на командата на силите на САД во Европа денес во Скопје ја започнаа дваесет и шестата конференција на иницијативата А5, која оваа година се одржува на тема поврзана со предизвиците и можностите во современото безбедносно опкружување. Во својот

Пендаровски:  ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Пендаровски: ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Во изминатите две децении иницијативата САД-Јадранска повелба (А-5) се покажа како успешен регионален механизам за јакнење на довербата меѓу земјите членки, но и пошироко, оцени министерката за одбрана Славјанка Петровска на денешната 26. Конференција на началниците на Генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5)

САД-Јадранска повелба: Руската инвазија ја истакна важноста на колективната безбедност

САД-Јадранска повелба: Руската инвазија ја истакна важноста на колективната безбедност

Во изминатите две децении иницијативата САД-Јадранска повелба (А-5) се покажа како успешен регионален механизам за јакнење на довербата меѓу земјите членки, но и пошироко, оцени министерката за одбрана Славјанка Петровска на денешната 26. Конференција на началниците на Генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5)

Разнишан е кредибилитетот на ЕУ, под закана е демократијата во Западен Балкан, порача Пендаровски

Разнишан е кредибилитетот на ЕУ, под закана е демократијата во Западен Балкан, порача Пендаровски

„Пролонгирањето на евроинтеграциите од различни причини практично на сите западнобалкански држави го разнишува кредибилитетот на ЕУ. Бавното темпо на процесот на интеграција во Унијата е една од заканите за демократијата на Балканот. Повеќе истражувања на јавното мислење покажуваат дека опаѓа поддршката за западно ориентираните организации и земји,

Регионалниот мир и хибридните закани во фокусот на конференцијата на началниците на армиите од јадранската повелба и од САД

Регионалниот мир и хибридните закани во фокусот на конференцијата на началниците на армиите од јадранската повелба и од САД

Регионалниот мир и хибридните закани во фокусот на конференцијата на началниците на армиите од јадранската повелба и од САД Д.С. Пред 2 минути ФОТО: МИА Стабилизирање на односите помеѓу земјите во регионот, но и кревање на свеста и подготвеноста за колективна одбрана од поголеми закани беа едни од главните теми за кои се разговараше на 26. конференција