притисни ентер »

Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот, Рекоа на комеморацијата за театарската легенда
Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот, Рекоа на комеморацијата за театарската легенда

Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот, Рекоа на комеморацијата за театарската легенда

Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот , беше речено на денешната комеморација  за легендарниот театаролог, долгогодишен театарски работник и театарски историчар, кој создавал во три општествени системи и три театри.  Стефановски, кој  почина на 22 март годинава на 94 години, 26 години беше директор

Театарски воин за сите времиња

Театарски воин за сите времиња

Пред многу години, мојот прв драмски текст „Глоговиот џбун“ го нудев насекаде. Не го одбија само таму каде што не сум го понудил. И кога решив да дадам свој огромен придонес во македонската драматургија (решив да престанам да пишувам драми!) се појави Ристо Стефановски и ме извлече од дното на мојата разочараност и безнадежност. Секој што ќе помисли

ЕДЕН Е РИСТО СТЕФАНОВСКИ Комеморација за бардот на македонскиот театар

ЕДЕН Е РИСТО СТЕФАНОВСКИ Комеморација за бардот на македонскиот театар

Немаме двајца, еден е Ристо Стефановски. Ја направивме оваа комеморација затоа што тој беше најпристојниот, најтоплиот, најемотивниот, највнимателниот театарџија што јас сум го сретнала во мојот живот. Тоа беше Ристе. И дури беше толку внимателен, љубезен, достоинствен и толку нежен. Нема друг. Затоа и го направивме ова. И затоа што е ред. А редот

Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот, Рекоа на комеморацијата за театарската легенда

Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот, Рекоа на комеморацијата за театарската легенда

Тоа што е Марадона во фудбалот, Мајлс Дејвис во музиката, Ристо Стефановски е во театарот , беше речено на денешната комеморација  за легендарниот театаролог, долгогодишен театарски работник и театарски историчар, кој создавал во три општествени системи и три театри.  Стефановски, кој  почина на 22 март годинава на 94 години, 26 години беше директор

Комеморација за Ристо Стефановски: Незаменлива алка кое светлото минато на македонскиот театар го поврзува со неговата иднина

Комеморација за Ристо Стефановски: Незаменлива алка кое светлото минато на македонскиот театар го поврзува со неговата иднина

Со долг аплауз денес на комеморацијата во Скопје колегите од МНТ, Драмски, Турски театар, режисери, драматурзи и актери од повеќе театри се збогуваа со бардот на македонскиот театар, театрологот Ристо Стефановски, кој почина на 22 март годинава, на 94 години. Во позадина одеше музиката на неговиот внук, светски познатиот гитарист Влатко Стефановски

Отворена комеморација во чест на  ристо Стефановски (1928 - 2022)

Отворена комеморација во чест на ристо Стефановски (1928 - 2022)

Стефановски беше долгогодишен театарски работник, театролог и театарски историчар. Роден е во 1928 година, во Скопје. По завршувањето на театарската школа, студирал организација на Факултетот за драмски уметности во Белград, а од 1951 до 1960 година бил актер во Народниот театар во Скопје. Одиграл 14 улоги: од Поцко во „Чорбаџи Теодос“ (1945), преку

Отворена комеморација во чест на Ристо Стефановски

Отворена комеморација во чест на Ристо Стефановски

Македонскиот народен театар известува дека денеска, во 13.30 часот, на големата сцена ќе се одржи отворена/јавна комеморација во чест на големиот Ристо Стефановски, кому сите пријатели, познаници и почитувачи ќе му оддадат почит. Стефановски беше долгогодишен театарски работник, театролог и театарски историчар. Роден е во 1928 година, во Скопје. По

Комеморација во чест на Ристо Стефановски

Комеморација во чест на Ристо Стефановски

Ристо Стефановски, човек кој имаше неизмерно долг и извонредно богат живот во Македонскиот театар. Не само што живееше страсно, туку беше и создавач, креатор на највисоките дострели и успеси на театарот. Последни зборови на Комеморацијата во чест на великанот. Стефановски беше долгогодишен театарски работник, театролог и театарски историчар. МНТ го