притисни ентер »

Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители
Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) донесе пресуда во случајот Митровска за неможноста да добие информации кои се нејзините биолошки родители. Митровска, која е посвоена уште додека била дете, од надлежните институции во Македонија побарала определени информации, како што се нејзиното родено име, место на раѓање и информации за нејзините биолошки

Се очекува промена во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Се очекува промена во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) донесе пресуда во случајот Митровска за неможноста да добие информации кои се нејзините биолошки родители. Митровска, која е посвоена уште додека била дете, од надлежните институции во Македонија побарала определени информации, како што се нејзиното родено име, место на раѓање и информации за нејзините биолошки

По жалба на скопјанка, судот во Стразбур пресуди дека посвоените деца имаат право да знаат кои им се биолошки родители

По жалба на скопјанка, судот во Стразбур пресуди дека посвоените деца имаат право да знаат кои им се биолошки родители

Европскиот суд за човекови права и слободи во Стразбур донесе пресуда во корист на скопјанката Митревска, која од надлежните македонски институции не можела да добие информации во врска со нејзиното посвојување, за нејзините биолошки родители, нејзиното родено име и датумот и местото на раѓање. Со нејзината жалба се аргументираше повреда на член 8

Борбата на скопјанката Мирјана во потрагата по биолошките родители – пресуда во Стразбур во нејзина корист: „Отсекогаш се сомневав дека сум посвоена...“

Борбата на скопјанката Мирјана во потрагата по биолошките родители – пресуда во Стразбур во нејзина корист: „Отсекогаш се сомневав дека сум посвоена...“

Скопјанката Мирјана Митревска која на три години била посвоена, ја добила првата пресуда против државата во Стразбур затоа што не можела да ги дознае информациите за своето потекло и медицинска историја. Во разговор за „Радио Слободна Европа“ , Мирјана вели: „Отсекогаш се сомневав дека сум посвоена. Потајно посакував тоа да не е вистина, го потиснував

Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) донесе пресуда во случајот Митровска за неможноста да добие информации кои се нејзините биолошки родители. Митровска, која е посвоена уште додека била дете, од надлежните институции во Македонија побарала определени информации, како што се нејзиното родено име, место на раѓање и информации за нејзините биолошки

Случајот со скопјанката Мирјана ја разбранува земјата: Посвоените деца конечно ќе добијат право да ги дознаат биолошките родители?

Случајот со скопјанката Мирјана ја разбранува земјата: Посвоените деца конечно ќе добијат право да ги дознаат биолошките родители?

Мирјана Митревска од Скопје, која како дете била дадена на посвојување, ја тужела државата на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, бидејќи според актуелниот Закон за семејство во Македонија, била одбиена да ги добие медицинските податоци за биолошкото семејство. Европскиот суд за човекови права утврдил повреда на правото на приватен и семеен

Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Се очекуваат промени во Законот за семејство по пресудата за Митровска која ги бараше биолошките родители

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) донесе пресуда во случајот Митровска за неможноста да добие информации кои се нејзините биолошки родители. Митровска, која е посвоена уште додека била дете, од надлежните институции во Македонија побарала определени информации, како што се нејзиното родено име, место на раѓање и информации за нејзините биолошки

ПОСВОЕНА Е НА 3 ГОДИНИ, НА 30 ДОЖИВЕАЛА МОЗОЧЕН УДАР „Пресудата на судот во Стразбур е победа за сите посвоени деца“

ПОСВОЕНА Е НА 3 ГОДИНИ, НА 30 ДОЖИВЕАЛА МОЗОЧЕН УДАР „Пресудата на судот во Стразбур е победа за сите посвоени деца“

По значајната пресуда на Европскиот суд за човекови права, по повод жалбата на 46-годишната скопјанка Мирјана Митревска со која се упатува на неможноста да добие информации за своето биолошко потекло и за нејзиното посвојување, ќе се наметне потребата од итна и неодложна промена на македонскиот закон за семејство. Ова е нешто што веќе одамна го бараат

Европскиот суд за човекови права пресуди во корист на скопјанката Мирјана- Посвоените деца имаат право да ги дознаат биолошките родители

Европскиот суд за човекови права пресуди во корист на скопјанката Мирјана- Посвоените деца имаат право да ги дознаат биолошките родители

Македонското здружение на млади правници – МЗМП информира дека Европскиот суд за човекови права донесе значајна пресуда по повод жалбата на г-ѓа Митровска, со која се упатува на неможноста да добие информации во врска со нејзиното посвојување. Постапката беше иницирана од страна на МЗМП, а жалителката е застапувана од адвокат Павлина Зефиќ. Со жалбата