притисни ентер »

Холандскиот парламент одби да го блокира почетокот на пристапните преговори со Македонија
Холандскиот парламент одби да го блокира почетокот на пристапните преговори со Македонија

Холандскиот парламент одби да го блокира почетокот на пристапните преговори со Македонија

Холандскиот парламент вчера ги одби двете предложени резолуции да не се поддржи почеток на пристапните преговори за членство во ЕУ со Северна Македонија. Двајца холандски пратеници, Ренске Лејтен од Социјалистичката партија и Вики Мејер од Партијата на слободата, поднесоа речиси идентични предлог-резолуции против одредување датум за преговори со ЕУ

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандскиот парламент синоќа се изјасни против отворањето на преговорите со ЕУ за Албанија, но ја отфрли истата резолуција што се однесува на Северна Македонија. Парламентот во Холандија вчера гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови, вклучително и од владејачките партии, со 105

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандскиот парламент синоќа гласаше против отворањето на преговорите со ЕУ за Албанија, но ја отфрли истата резолуција што се однесува на Северна Македонија. Парламентот во Холандија вчера гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови, вклучително и од владејачките партии, со 105 гласа

Холандија даде дозвола за преговори со Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандија даде дозвола за преговори со Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандскиот парламент синоќа се изјасни против отворањето на преговорите со ЕУ за Албанија, но ја отфрли истата резолуција што се однесува на Република Македонија. Парламентот во Холандија вчера гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови, вклучително и од владеачките партии, со 105

Парламентот на Холандија не поддржа блокирање на преговорите на Македонија со ЕУ

Парламентот на Холандија не поддржа блокирање на преговорите на Македонија со ЕУ

Холандскиот парламент синоќа изгласа резолуција со која се бара од владата на премиерот Марк Руте да не поддржи почеток на пристапни преговори за ЕУ со Албанија, но ја отфрли истата ваква резолуција за Северна Македонија, што ја предложи опозициската Социјалистичка партија. Ваквиот потег може да се толкува како порака од холандскиот Парламент до Владата

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандскиот парламент синоќа гласаше против отворањето на преговорите со ЕУ за Албанија, но ја отфрли истата резолуција што се однесува на Северна Македонија. Парламентот во Холандија вчера гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови, вклучително и од владејачките партии, со 105 гласа

Холандскиот парламент блокира преговори со Албанија, но не и со Македонија

Холандскиот парламент блокира преговори со Албанија, но не и со Македонија

Холандскиот парламент синоќа се изјасни против отворањето на преговорите со ЕУ за Албанија, но ја отфрли истата резолуција што се однесува на Северна Македонија. Парламентот во Холандија вчера гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови, вклучително и од владејачките партии, со 105

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Холандија даде дозвола за преговори со Северна Македонија, а ги блокира за Албанија

Xоландскиот парламент синоќа гласаше против отворањето на преговорите со ЕУ за Албанија, но ја отфрли истата резолуција што се однесува на Северна Македонија. Парламентот во Холандија вчера гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови, вклучително и од владејачките партии, со 105 гласа

Зелено светло за Македонија од Холандија за отпочнување на преговорите со ЕУ

Зелено светло за Македонија од Холандија за отпочнување на преговорите со ЕУ

Share Tweet Share Share Email Comments Со неприфаќањето на барањето поднесено од неколкумина холандски пратеници за блокирање на датумот за нашата земја, холандскиот парламент индиректно даде зелено светло за Македонија да ги отпочне пристапните преговори за членство во Европската Унија. Од друга страна, холандскиот парламент ја прифати истата резолуција

„Да“ за Македонија од Холандија, „Не“ за Албанија

„Да“ за Македонија од Холандија, „Не“ за Албанија

Резолуцијата за Македонија преку која неколку холандски пратеници бараа да се блокираат преговорите со нашата земја беше отфрлена од мнозинството во холандскиот парламент. На седницата се гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ, но само таа против Албанија доби мнозинство гласови. Црвеното светло за Албанија е вклучено пред сѐ поради