притисни ентер »

Како истовремено да чуваш уметност во магацин, и да ја презентираш?
Како истовремено да чуваш уметност во магацин, и да ја презентираш?

Како истовремено да чуваш уметност во магацин, и да ја презентираш?

Шаулагер од надвор изгледа прилично мистериозно - нешто помеѓу огромен бункер и склад. Всушност станува збор за интересен концепт, кој дава сосема поинакво значење на музејскиот термин „депо“. Schauen - гледање, прикажување. Lager - складиште, депо. Шаулагер е име на трамвајска станица но и на институција во Базел, која комбинира складирање, проучување

Британско-македонски женски дијалог за перцепциите на родовата еднаквост

Британско-македонски женски дијалог за перцепциите на родовата еднаквост

Дијалог на различни политички, социјални и економски контексти е остварен преку дела на женски уметници од Велика Британија и Македонија во рамките на изложбата „Родови перцепции“, која од 12 јуни е поставена во Музејот на современата уметност во Скопје како резултат на соработката со Британски совет. Изложбата „Родови перцепции / Perceptions: Engendered“

Отворена изложбата „Родови перцепции“ во Музејот на современата уметност – Скопје

Отворена изложбата „Родови перцепции“ во Музејот на современата уметност – Скопје

ИЗВОР Скопје24 | јуни 13, 2019 Во Музејот на современата уметност – Скопје синоќа, на 12 јуни, во присуство на многубројни гости, беше отворена изложбата „Родови перцепции“ која Музејот ја организира во соработка со Британскиот совет. На изложбата која се отвори со преформансот “Луис” на уметничкиот колектив од Лондон ГрејсГрејсГрејс, се претставени

Отворена изложбата „Родови перцепции“ во МСУ Скопје

Отворена изложбата „Родови перцепции“ во МСУ Скопје

Во Музејот на современата уметност – Скопје синоќа, на 12 јуни, во присуство на многубројни гости, беше отворена изложбата „Родови перцепции“ која Музејот ја организира во соработка со Британскиот совет. На изложбата која се отвори со преформансот „Луис” на уметничкиот колектив од Лондон ГрејсГрејсГрејс, се претставени 39 дела од 25 светски реномирани

Отворање на изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Отворање на изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Вечерва со почеток во 20 часот ќе биде отворена изложбата „Родови перцепции“ (Perceptions Engendered) во просториите на Музејот на современа уметност во Скопје. „Родови перцепции“ во Музејот на современата уметност - Скопје е последната изложба која е дел од колаборативниот кураторски проект Перцепции, фокусиран на женската уметност. Проектот, замислен

Женска уметност: „Родови перцепции“ во МСУ

Женска уметност: „Родови перцепции“ во МСУ

„Родови перцепции“ е насловот на изложбата која е поставена во Музејот на современата уметност во Скопје, а што е дел од колаборативниот кураторски проект Перцепции, фокусиран на женската уметност. „Проектот- соработка помеѓу пет куратори од Западниот Балкан, во рамките на секоја остварена изложба претстави 24 дела од 14 британски уметници од колекцијата

Уметници од македонија и британија ги споија делата за женските прашања во изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Уметници од македонија и британија ги споија делата за женските прашања во изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

„Родови перцепции“ е насловена изложбата која ќе се отвори вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ). Изложбата е резултат на соработката помеѓу Британскиот совет и МСУ, како дел од регионалниот уметнички проект „Перцепции“, кој зборува за женските прашања денес. Проектот, замислен како соработка помеѓу пет куратори од Западниот Балкан,

Ќе видиме дела на иконите на современата како Трејси Емин и Сара Лукас

Ќе видиме дела на иконите на современата како Трејси Емин и Сара Лукас

Сара Лукас Почнувајќи од вечерва во 20 часот па до 12 август годинава, во Музејот на современата уметност – Скопје, публиката ќе има можност да го види светот низ перцепциите на жените уметници, вклучувајќи сличности и разлики во изборот на делата на некои од најпознатите британски и македонски уметници, кои зборуваат за женските прашања денес. Изложбата

Вечерва се отвора изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Вечерва се отвора изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

„Родови перцепции“ е насловена изложбата која ќе се отвори вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ). Изложбата е резултат на соработката помеѓу Британскиот совет и МСУ, како дел од регионалниот уметнички проект „Перцепции“, кој зборува за женските прашања денес. Проектот, замислен како соработка помеѓу пет куратори од Западниот Балкан,

Ѝ треба ли придавката „женска“ на именката „уметност“

Ѝ треба ли придавката „женска“ на именката „уметност“

И покрај тоа што поставките во кои учесници се жени, или што имаат особен нагласок на „женственоста“ или „женскоста“, бележат вистинска експанзија, тие кај нас се вистински празник за љубителите на ликовната уметност, но и за оние што ги интересираат родовите прашања, кои, се чини, сѐ уште се дискутабилни во поголем дел од светот, а особено во потрадиционални