притисни ентер »

Сечени, лепени, монтирани. Издишани
Сечени, лепени, монтирани. Издишани

Сечени, лепени, монтирани. Издишани

Сергеј Дамовски е академски вајар, а веќе 19 години работи и како професор по ликовно. Им предавал на неколку генерации на ученици во гимназијата „Орце Николов“ и веројатно многу од нив ќе се сеќаваат на него, меѓудругото, и по тоа што токму со него за првпат биле на некоја изложба, во галерија или музеј. Нашиот соговорник Сергеј Дамовски е уметник,

Сергеј Дамовски, уметник: „Сечени, лепени, монтирани. Издишани“ е поттик за менување на работите во земјата

Сергеј Дамовски, уметник: „Сечени, лепени, монтирани. Издишани“ е поттик за менување на работите во земјата

Уметникот, даскал и планинар Сергеј Дaмовски на 18 јануари во галеријата „Колектив“ ќе ја претстави изложбата „Сечени, лепени, монтирани. Издишани“. Се работи за личен светокруг на емоциите на Дамовски. Изложбата од 20-ина дела е спремана во последните три години. Направена е од скици, цртежи што ги работел на времето и, на некој начин, сметал дека

Со тимска работа Националната галерија на Македонија стана вистински храм на уметноста

Со тимска работа Националната галерија на Македонија стана вистински храм на уметноста

Националната галерија на Македонија во 2018 година прослави 70 години од своето основање. Јубилејната година беше предизвик да се реализираат импозантен број изложби и настани во трите објекти на Националната галерија на Македонија (Даут пашин амам, Чифте амам и Мала станица) со огромна посветеност и професионалност на целиот тим на НГМ предводен од