притисни ентер »

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром
Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Со едукативната кампања „Ги запознаваме ретките болести“ на Здружението за лица со ретки болести „Живот со предизвици“, секој ден во февруари се зборува за една ретка болест, начинот на дијагностицирање, третман и предизвиците со кои се соочуваат луѓето што живеат со неа. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воошто се пристапни

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Pitt-Hopkins syndrome – Пит-Хопкинс синдром МК B Q 87.0 преваленца : 1-9/1 . 000 . 000 Пит-Хопкинс синдромот е заболување кое се карактеризира со интелектуална попреченост, проблеми со дишењето, повторувачки епилептични напади и посебни карактеристични црти на лицето. Луѓето со овој синдром имаат средна до тешка интелектуална попреченост. Тие исто

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Со едукативната кампања „Ги запознаваме ретките болести“ на Здружението за лица со ретки болести „Живот со предизвици“, секој ден во февруари се зборува за една ретка болест, начинот на дијагностицирање, третман и предизвиците со кои се соочуваат луѓето што живеат со неа. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воошто се пристапни

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Ги запознаваме ретките болести: Пит-Хопкинс синдром

Охрид, 23. февруари 2021 (ОХРИДПРЕС) – Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој ден ќе Ве запознаваме со по една ретка болест и ќе се обидеме да добиеме