притисни ентер »

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?
Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Инфекциите на уринарниот тракт се почести кај жените отколку кај мажите бидејќи кај жените уретрата е пократка, рамна и широка и поради тоа бактериите полесно може да преминат во мочниот меур. Значи, причината е пред се‘ заради анатомијата на уринарниот систем, каде кај жените мочниот канал е многу пократок за разлика од мажите. Друга причина е близината

Зошто уринарните инфекции се почести кај  жените?

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Инфекциите на уринарниот тракт се почести кај жените отколку кај мажите бидејќи кај жените уретрата е пократка, рамна и широка и поради тоа бактериите полесно може да преминат во мочниот меур. Значи, причината е пред се‘ заради анатомијата на уринарниот систем, каде кај жените мочниот канал е многу пократок за разлика од мажите. Друга причина е близината

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Инфекциите на уринарниот тракт се почести кај жените отколку кај мажите бидејќи кај жените уретрата е пократка, рамна и широка и поради тоа бактериите полесно може да преминат во мочниот меур. Значи, причината е пред се‘ заради анатомијата на уринарниот систем, каде кај жените мочниот канал е многу пократок за разлика од мажите. Друга причина е близината