притисни ентер »

Тајван стана првата азиска држава што легализира истополови бракови
Тајван стана првата азиска држава што легализира истополови бракови

Тајван стана првата азиска држава што легализира истополови бракови

Тајванските парламентарци денеска одобрија закон за истополови бракови, со што Тајван стана првата азиска држава што го направила тоа, јави ДПА. Законот ќе им овозможи на истополовите двојки да го регистрираат својот брак од 24 мај. Законот е прифатен после одлука на Уставниот суд од 2017 година кој и нареди на Владата за две години да изгласа закони

Тајван е првата азиска држава која ги легализираше истополовите бракови

Тајван е првата азиска држава која ги легализираше истополовите бракови

Loading Video... Тајван е првата држава во Азија која ги легализираше истополовите бракови. Во 2017 година, уставниот суд  на Тајван пресуди дека истополовите двојки имаат право законски да се венчаат  а Парламентот доби рок до 24 мај 2019 година да го донесе законот.

Тајван стана првата азиска земја која озаконила геј бракови

Тајван стана првата азиска земја која озаконила геј бракови

Тајван стана првата азиска земја која легализирала истополови бракови, две години откако тоа беше оценето како законско право од уставниот суд. Парламентот имаше рок до 24 мај 2019 ова да го претвори во закон. Пратениците дебатираа за три верзии на законот и на крај беше изгласана најпрогресивната, која им дозволува на хомосексуалните двојки да се

Тајван е првата земја во Азија што ги легализира истополовите бракови

Тајван е првата земја во Азија што ги легализира истополовите бракови

Тајванскиот парламент стана прв во Азија што ги легализира истополовите бракови. Одлуката доаѓа по многубројните приговори од конзервативните политичари. Во 2017 година уставниот суд пресуди дека истополовите двојки имаат право законски да стапат во брак. Парламентот доби рок од две години и требаше да ги усвои измените до 24 мај. Пратениците дебатираа

Тајван стана првата земја во Азија што ги легализира истополовите бракови

Тајван стана првата земја во Азија што ги легализира истополовите бракови

Парламентот во Тајван донесе одлука за легализација на истополовите бракови.  Со ваквата одлука Тајван стана првата земја во Азија која дозволува легална брачна заедница меѓу лица од ист пол. Ваквата одлука имаше многубројни приговори од конзервативните политичари, а доаѓа откако во 2017 година Уставниот суд пресуди дека истополовите двојки имаат право

Тајван стана прва држава во Азија која ги легализира истополовите бракови

Тајван стана прва држава во Азија која ги легализира истополовите бракови

Тајванскиот Уставен суд во 2017 година донесе одлука истополовите парови да добијат право законски да се венчаат, а таа одлука конечно е официјализирана со изгласување во парламентот. Како што потсетува „БиБиСи“, Уставниот суд на парламентот му даде рок од две години да ја примени одлуката за истополовите бракови, а крајниот рок беше 24 мај.

Тајван стана првата азиска држава што легализира истополови бракови

Тајван стана првата азиска држава што легализира истополови бракови

Тајванските парламентарци денеска одобрија закон за истополови бракови, со што Тајван стана првата азиска држава што го направила тоа, јави ДПА. Законот ќе им овозможи на истополовите двојки да го регистрираат својот брак од 24 мај. Законот е прифатен после одлука на Уставниот суд од 2017 година кој и нареди на Владата за две години да изгласа закони

Тајван прв во Азија ги легализира геј браковите

Тајван прв во Азија ги легализира геј браковите

Тајванскиот парламент денес прв во Азија ги легализираше браковите од ист пол. Во 2017 година, тајванскиот Уставен суд донесе одлука дека двојките од ист пол имаат право да стапат во брак, и таа одлука конечно беше формализирана со гласање во парламентот. Според „Би-би-си“, Уставниот суд му дал на парламентот двегодишен рок да почне да ја применува

Тајван прв во Азија ги легализира геј браковите

Тајван прв во Азија ги легализира геј браковите

Тајванскиот парламент денес прв во Азија ги легализираше браковите од ист пол. Во 2017 година, тајванскиот Уставен суд донесе одлука дека двојките од ист пол имаат право да стапат во брак, и таа одлука конечно беше формализирана со гласање во парламентот. Според „Би-би-си“, Уставниот суд му дал на парламентот двегодишен рок да почне да ја применува

Тајван ги легализираше истополовите бракови за прв пат во Азија

Тајван ги легализираше истополовите бракови за прв пат во Азија

Парламентот на Тајван денес го легализираше бракот од ист пол за прв пат во Азија, откако парламентот го преживеа обидот на конзервативните законодавци во последен момент да го протуркаат законот за „граѓански заедници" наместо брак за хомосексуалци. Пратениците го усвоија законот со кој на паровите од ист пол им се дозволува да формираат „ексклузивни