притисни ентер »

Научници претворија крвна група А во универзална
Научници претворија крвна група А во универзална

Научници претворија крвна група А во универзална

Истражувачи од Универзитетот Британска Колумбија во Канада открија начин да претворат крв од групата А во универзално прифатлива форма или нулта. Со тоа количината крв во светот која може да спаси живот е дуплирана. Според Science Magazine, ново истражување покажа дека научниците откриле нов начин на претворање на крвта од едната во другата група.

Научници претворија крвна група А во универзална

Научници претворија крвна група А во универзална

Истражувачи од Универзитетот Британска Колумбија во Канада открија начин да претворат крв од групата А во универзално прифатлива форма или нулта. Со тоа количината крв во светот која може да спаси живот е дуплирана. Според Science Magazine, ново истражување покажа дека научниците откриле нов начин на претворање на крвта од едната во другата група.

Научниците откриле како да претворат крвна група А во универзална

Научниците откриле како да претворат крвна група А во универзална

Во јули минатата година американскиот Црвен крст прогласи недостиг на крв - едноставно не добивал доволно донации за да им помогне на сите пациенти што имале потреба од крв. Истражувачите од Универзитетот во Британска Колумбија пронашле начин да се справат со проблемот, дури и ако луѓето повеќе не донираат, преку претворање на помалку употреблива крвна