притисни ентер »

Собранието повторно изгласа десетина закони вратени од претседателот Иванов
Собранието повторно изгласа десетина закони вратени од претседателот Иванов

Собранието повторно изгласа десетина закони вратени од претседателот Иванов

Пратениците денеска во трето читање, ги изгласаа и законите за практиканство, за влада, за спорт, за финансиска поддршка на инвестициите, како и законот за Изборниот законик, кои претседателот на државата Ѓорге Иванов претходно одби да ги потпише. Овие закони Собранието ги изгласа на седница одржана на 27 март 2019 година. Собранието во претпладневниот

ДУИ се повлече од збор, законот за судски совет донесен без расправа

ДУИ се повлече од збор, законот за судски совет донесен без расправа

Собранието го донесе законот за судскиот совет без расправа, на барање на претседателот на Собранието, Талат Џафери, кој посочи дека собраниската говорница не треба да се злоупотребува во изборната кампања. Ова следеше откако за збор се јави пратеникот, Ејуп Алими од ДУИ кој пак заедно со неговиот колега, Артан Груби претпладнево од говорницата обвинија

Собранието го усвои законот за Изборниот законик вратен од Иванов

Собранието го усвои законот за Изборниот законик вратен од Иванов

Пратениците во попладневниот дел од денешната 95. седница без дебата, во трето читање, ги изгласаа и законите за практиканство, за влада, за спорт, за финансиска поддршка на инвестициите, како и законот за Изборниот законик, кои претседателот на државата Ѓорге Иванов претходно одби да ги потпише. Овие закони Собранието ги изгласа на седница одржана

ДУИ се повлече од збор, законот за судски совет донесен без расправа

ДУИ се повлече од збор, законот за судски совет донесен без расправа

Собранието го донесе законот за судскиот совет без расправа, на барање на претседателот на Собранието, Талат Џафери, кој посочи дека собраниската говорница не треба да се злоупотребува во изборната кампања. Ова следеше откако за збор се јави пратеникот, Ејуп Алими од ДУИ кој пак заедно со неговиот колега, Артан Груби претпладнево од говорницата обвинија

Законот за судски совет донесен во Собранието

Законот за судски совет донесен во Собранието

Денеска во Собранието на Македонија, во третото читаше беше донесен Законот за судски совет. Сега, според Законот, Судскиот совет е самостоен и независен орган на судството, ја обезбедува и гарантира самостојноста и независноста на судската власт, преку остварување на своите функции согласно со Уставот и законите. Членовите на Советот во вршењето на

Собранието го донесе Законот за судски совет

Собранието го донесе Законот за судски совет

Со вкупно 62 гласови „за”, без ниту еден против или воздржан, пратениците попладнево, во трето читање, го донесоа Законот за судски совет на Република Северна Македонија. Според Законот, Судскиот совет е самостоен и независен орган на судството, ја обезбедува и гарантира самостојноста и независноста на судската власт, преку остварување на своите функции

Собранието сепак без расправа го изгласа законот за Судски совет

Собранието сепак без расправа го изгласа законот за Судски совет

Со 62 гласа „за“, Собранието попладнево без расправа го усвои дополнетиот предлог закон за Судски совет, кој беше преместен од втора точка на крај од дневниот ред. На почетокот на седницата, пратениците на ДУИ го искористија овој закон да упатат критики за судската одлука во врска со оставката на поглаварот Исламската верска заедница, Реис Ул Улема

Меѓу другите, усвоен законот за Изборен законик кој претходно Иванов не го потпиша

Меѓу другите, усвоен законот за Изборен законик кој претходно Иванов не го потпиша

Фото: Игор Бансколиев Денес во Собранието беше изгласан законот за Изборниот законик, кој претседателот Ѓорге Иванов претходно одби да го потпише. Заедно со овој закон, беа изгласани и закони за практиканство, финансиска поддршка на инвестициите, за влада и за спорт. Претходно, законодавниот дом усвои и други закони кои претседателот Иванов ги врати,

Собранието го донесе Законот за судски совет

Собранието го донесе Законот за судски совет

Со вкупно 62 гласови „за”, без ниту еден против или воздржан, пратениците попладнево, во трето читање, го донесоа Законот за судски совет на Република Северна Македонија. Според Законот, Судскиот совет е самостоен и независен орган на судството, ја обезбедува и гарантира самостојноста и независноста на судската власт, преку остварување на своите функции

Собранието го донесе Законот за судски совет

Собранието го донесе Законот за судски совет

Според Законот, Судскиот совет е самостоен и независен орган на судството, ја обезбедува и гарантира самостојноста и независноста на судската власт. Со вкупно 62 гласови „за”, без ниту еден против или воздржан, пратениците попладнево, во трето читање, го донесоа Законот за судски совет на Република Северна Македонија. Според Законот, Судскиот совет