притисни ентер »

Државата конечно ќе плаќа за складирање – трошокот ќе влезе во цената на бензините
Државата конечно ќе плаќа за складирање – трошокот ќе влезе во цената на бензините

Државата конечно ќе плаќа за складирање – трошокот ќе влезе во цената на бензините

Државата конечно ќе плаќа за складирање – трошокот ќе влезе во цената на бензините Државата конечно ќе почне да им плаќа на приватните компании за чувањето на нафтените резерви на земјава, а тој повисок трошок ќе влезе и во пресметката на цената на бензините, со новата методологија која ќе стартува веќе од наредниот месец. Фактот што државата со години

Нова методологија за пресметка на цената на нафтата од идниот месец

Нова методологија за пресметка на цената на нафтата од идниот месец

Embedded video for Нова методологија за пресметка на цената на нафтата од идниот месец Компаниите кои се занимаваат со трговија на нафта и нафтени деривати бараат државата да им дозволи двојно повисока заработувачка. Наместо да добиваат 3, 2 денари како до сега,  за секој продаден литар маржата од следниот месец да изнесува над 6 денари. Првиот човек

Не се знае како новата пресметка на цената на нафтата и дериватите ќе влијае на џебот на граѓаните

Не се знае како новата пресметка на цената на нафтата и дериватите ќе влијае на џебот на граѓаните

Прерано е да се каже дали новата методологија ќе предизвика зголемување или намалување на цените, но очекувам дека ќе бидат тука некаде и дека нема да предизвикаме ценовни шокови, потенцира Бислимовски. Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) е во фаза на изработка на нова методологија за определување на цената на нафтените деривати, а на 30 април

Неизвесно дали новата методологија за пресметување ќе ги намали цените на дериватите

Неизвесно дали новата методологија за пресметување ќе ги намали цените на дериватите

Трговците со нафтени деривати побараа од Регулаторната комисија за енергетика наместо 3,2 денари, да имаат над шест денари маржа за продаден литар. Поради ова барање, неизвесно е дали со престанок на важењето на штетната методологија за пресметка на цената на нафтените деривати, која завршува на 8 мај годинава, ќе плаќаме поевтини бензини и дизел.

Од ноќеска на полноќ, големо поскапување на горивата

Од ноќеска на полноќ, големо поскапување на горивата

Малопродажните цени на бензините од ноќеска се зголемуваат за 2,5 до три денари, а на дизелот за 1,5 денар, одлучи Регулаторната комисија за енергетика. За три денари од ноќеска на полноќ ќе биде зголемена цената на Еуросупер 95 и ќе се продава по 71,5 денари за литар, додека за 2,5 денари се зголемува цената на Еуросупер 98 и ќе се продава по 73 денари

Трговците на горива притискаат кај Бислимовски да се зголеми маржата

Трговците на горива притискаат кај Бислимовски да се зголеми маржата

Горивата може ќе поевтинат, но може и да поскапат со новата методологија на пресметка штом новодонесениот закон за енергетика ќе стапи во сила, најави Марко Бислимовски, претседателот на Регулаторна комисија за енергетика. Во моментов трговската маржа за продажба на нафтените деривати изнесува 3,2 денари за литар, но трговците бараат да се зголеми

Бензините поскапуваат

Бензините поскапуваат

Малопродажните цени на бензините се зголемуваат за 2,5 до три денари, а на дизелот за 1,5 денар, одлучи Регулаторната комисија за енергетика. За три денари од ноќеска на полноќ ќе биде цената на Еуросупер 95 и ќе се продава по 71,5 денари за литар, додека за 2,5 денари се зголемува цената на Еуросупер 98 и ќе се продава по 73 денари за литар. Малопродажните

РКЕ на 30 април ќе ја донесе последната одлука за цените на нафтените деривати по постојната методологија

РКЕ на 30 април ќе ја донесе последната одлука за цените на нафтените деривати по постојната методологија

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) е во фаза на изработка на нова методологија за определување на цената на нафтените деривати, а на 30 април годинава ќе ја донесе последната одлука за цените на дериватите по постојната методологија, најави денеска претседателот на РКЕ Марко Бислимовски. -Во изминатите два месеца РКЕ формираше работна група,

РКЕ на 30 април ќе ја донесе последната одлука за цените на нафтените деривати по постојната методологија

РКЕ на 30 април ќе ја донесе последната одлука за цените на нафтените деривати по постојната методологија

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) е во фаза на изработка на нова методологија за определување на цената на нафтените деривати, а на 30 април годинава ќе ја донесе последната одлука за цените на дериватите по постојната методологија, најави денеска претседателот на РКЕ Марко Бислимовски. -Во изминатите два месеца РКЕ формираше работна група,

Цените на бензините се зголемуваат до три денари

Цените на бензините се зголемуваат до три денари

Регулаторната комисија за енергетика ги објави новите цени на горивата што ќе важат од вечерва на полниќ. Според објавените податоци, малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 3,21 отсто. Цените на ЕУРОСУПЕР-95 и ЕУРОСУПЕР-98 се зголемуваат за 3, односно 2,5 денари. Така еден