притисни ентер »

Комисиите-пристап за надминување на историографско политички конфликт
Комисиите-пристап за надминување на историографско политички конфликт

Комисиите-пристап за надминување на историографско политички конфликт

м-р Петар Тодоров и доц. д-р Дарко Стојанов Постојат неколку начини како да се надминат овие анахрони и очигледно штетни историски наративи во политиката, медиумите и образованието. Еден од нив, со долга историја во 20-от век, е токму формирањето на билатерални комисии за историски и образовни прашања. Меѓутоа, треба да се нагласи дека едно е политичката

Историски комисии како пристап во надминување на историографско-политички конфликти

Историски комисии како пристап во надминување на историографско-политички конфликти

Како може да се надминат исклучивите и националистички толкувања на минатото: што работат комисиите? Постојат неколку начини како да се надминат овие анахрони и очигледно штетни историски наративи во политиката, медиумите и образованието. Еден од нив, со долга историја во 20-от век, е токму формирањето на билатерални комисии за историски и образовни

[Став] Историски комисии како пристап во надминување на историографско-политички конфликти

[Став] Историски комисии како пристап во надминување на историографско-политички конфликти

Фото: Слободен печат Петар Тодоров и Дарко Стојанов Целта на билатералните историски комисии е подавање рака за надминување на конфликтите кои произлегуваат од различните толкувања на минатото. Комисиите за првпат даваат можност во учебниците во Грција и Бугарија да пишува и за историјата на Македонците, а македонските научници да укажат и да влијаат