притисни ентер »

Швајцарија надмина 10.000 нови електрични возила годинава
Швајцарија надмина 10.000 нови електрични возила годинава

Швајцарија надмина 10.000 нови електрични возила годинава

Од почетокот на годинава по патиштата низ Швајцарија и Лихтенштајн возат повеќе од 10.000 нови електрични автомобили. Тоа е првпат возилата на струја да надминат петцифрена продажба. Во споредба со лани, бројот на чисто електрични возила се зголемил за 136,5 проценти. На швајцарскиот пазар во минатиот месец биле регистрирани 24.228 нови автомобили,

Хибридите најпродавани алтернативци, трипати повеќе од плагин-хибридите

Хибридите најпродавани алтернативци, трипати повеќе од плагин-хибридите

Моделите со хибриден погон и натаму се најпродавани во категоријата на автомобили со електрифицирана погонска спрега. Во споредба со плагин-хибридите, кои доживеаја позабележлив раст првенствено поради субвенциите во повеќе европски држави, со кои се надоместува дел од нивната драстично повисока цена, хибридите постигнуваат речиси трикратно повисока