притисни ентер »

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница "Аџибадем Систина". Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција која е направена во вторникот вечерта. Новото вештачко срце на пациентот ќе му овозможи пристоен живот

Вградено прво вештачко срце, 46-годишен пациент од Штип со нова шанса за живот

Вградено прво вештачко срце, 46-годишен пациент од Штип со нова шанса за живот

Вака изгледа вградувањето на првото вештачко срце во Македонија. Операцијата што траела пет ипол часа му даде нова шанса за живот на 46 годишниот пациент од Штип. Неговото срце функционирало само 15 проценти, тој не можел да се движи и тешко дишел, па доколку не му било вградено вештачко срце, му останувале само уште неколку дена живот, велат од Клиничката

Во Македонија е вградено првото целосно вештачко срце

Во Македонија е вградено првото целосно вештачко срце

Благодарение на револуционернот зафат, вградување на  целосно вештачко срце на тимот доктори предводени од Александар Николиќ, во Клиничката болницата Аџибадем Систина, 46 годишен маж од Штип доби драгоцено време да дочека соодветен орган и трансплантација, а клиниката се вброи на самиот врв во светските установи кои работат механичка срцева потпора