притисни ентер »

Антикорупциска најде непотизам при вработувањето на сестрата, бабата и дедото на Кирацоски
Антикорупциска најде непотизам при вработувањето на сестрата, бабата и дедото на Кирацоски

Антикорупциска најде непотизам при вработувањето на сестрата, бабата и дедото на Кирацоски

32 Споделувања Share Tweet Влијание од страна на функционерите при вработувањата на нивни роднини, односно непотизам, имало во 6 од разгледуваните 18 случаи, смета Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК). При овие вработувања постоеле измени на актите за вработување и критериумите во огласите биле местени според кандидатот/роднина што

Антикорупциска со постапки за неколку функционери, вработувале блиски лица според конкурс креиран за нив

Антикорупциска со постапки за неколку функционери, вработувале блиски лица според конкурс креиран за нив

На министерот за економија Крешник Бектеши ќе му биде поднесена прекршочна пријава за случајот со вработувањето на неговата сестра Влора Бектеши во МЕПСО, најавија од Антикорупциска. Од 73 кандидати кои се пријавиле за местото на кое конкурирала и сестрата на Бектеши, комисијата вршела избор без никакво бодување.  Антикорупциска утврдила и дека кога

Антикорупциска утврди непотизам кај вработувања на функционери, бара прекршочна пријава за Бектеши

Антикорупциска утврди непотизам кај вработувања на функционери, бара прекршочна пријава за Бектеши

Антикорупциската комисија утврди дека кај шест од вкупно 18 случаи на вработувања на блиски роднини на функционери имало непотизам и побара прекршочна пријава против министерот за еконимија Кресник Бектеши за влијание при вработување на неговата сестра, а  најави дека две прекршочни пријави ќе има и против претседателот Ѓорѓе Иванов за армиски унапредувања

Генералниот секретар на СДСМ одговорен за три случаи на непотизам

Генералниот секретар на СДСМ одговорен за три случаи на непотизам

Дури три случаи на непотизам откри Дрќавната комисија за спречување корупција при вработувањето на блиските луѓе на генералниот секретар на влдејачката СДСМ, Александар Кирацоски. Антикорупциска соопшти дека непосредно пред да биде објавени огласот на кој била вработена сестрата на Александар Кирацоски, Мирјана Јосифовска во Централен регистар, со

По „Мира Дизел“ и Кирацоски не ја помина Антикорупциска

По „Мира Дизел“ и Кирацоски не ја помина Антикорупциска

Дури три случаи на непотизам откри Антикорупциска при вработување на блиските луѓе на генералниот секретар на СДСМ Александар Кирацоски. Антикорупциска соопшти дека непосредно пред да се објави огласот на кој била вработена  Мирјана Јосифовска, сестра на Александар Кирацоски, во Централен регистар, со  систематизација на работните места бил зголемен

ДКСК: Указите на Иванов за унапредувањата и поставувањата во АРМ се незаконски

ДКСК: Указите на Иванов за унапредувањата и поставувањата во АРМ се незаконски

ДКСК: Указите на Иванов за унапредувањата и поставувањата во АРМ се незаконски Антикорупциска со две прекршочни пријави против претседателот Ѓорге Иванов за указите од 25 февруари со кои тој го унареди началникот на Генераштабот на АРМ, Васко Ѓурчиновски, во чин генерал-потполковник и изврши смена на три командни генералски места во АРМ. Комисијата

По „Мира Дизел“ и Кирацоски не ја помина Антикорупциска

По „Мира Дизел“ и Кирацоски не ја помина Антикорупциска

По „Мира Дизел“ и Кирацоски не ја помина Антикорупциска Дури три случаи на непотизам откри Антикорупциска при вработување на блиските луѓе на генералниот секретар на СДСМ Александар Кирацоски. Антикорупциска соопшти дека непосредно пред да се објави огласот на кој била вработена  Мирјана Јосифовска, сестра на Александар Кирацоски, во Централен регистар,

Кирацовски со врски си ги вработи сестрата, тестот и тештата

Кирацовски со врски си ги вработи сестрата, тестот и тештата

Дури три случаи на непотизам откри Антикорупциска при вработување на блиските луѓе на генералниот секретар на СДСМ Александар Кирацоски. Антикорупциска соопшти дека непосредно пред да се објави огласот на кој била вработена  Мирјана Јосифовска, сестра на Александар Кирацоски, во Централен регистар, со  систематизација на работните места бил зголемен

Антикорупциска утврди дека роднини на функционери се вработувале на „штелувани“ огласи

Антикорупциска утврди дека роднини на функционери се вработувале на „штелувани“ огласи

Антикорупциска утврди дека кај шест од вкупно 18 случаи на вработувања на блиски роднини на функционери имало измени на актите за вработувања и тие не одговaрале на систематизацијата, туку критериумите во огласот биле местени за кандидатот што требало да биде вработен. Еден од таквите примери е вработувањето на синот на пратеничката Мира Стојчевска,

Синот на Мира „Дизел“ вработен со дискрециона одлука на директорот на ЕЛЕМ

Синот на Мира „Дизел“ вработен со дискрециона одлука на директорот на ЕЛЕМ

Антикоруопциската комсија побара да се поведе прекршочна пријава против министеротза еконимија Кресник  Бектеши за влијание при вработување на неговата сестра , а  две прекршочни пријави ќе има и против претседателот Ѓорѓе Иванов  за армиски унапредувања  за време на пердизборниот период, Индикации за влијание има и за вработувањето на сестрата на