притисни ентер »

Европските „градови ѕвезди“ се бисери на ренесансната архитектура, еден се наоѓа и во Хрватска
Европските „градови ѕвезди“ се бисери на ренесансната архитектура, еден се наоѓа и во Хрватска

Европските „градови ѕвезди“ се бисери на ренесансната архитектура, еден се наоѓа и во Хрватска

Тие се раштркани низ цела Европа и нивниот совршен геометриски дизајн може да се забележи само од високо. Со изглед на снегулка или ѕвезда, овие градови биле бисери на раната модерна ера и проектирани од некои од најбрилијантните умови од тоа време. Науката на градење на вакви утврдени градови се појавила во Италија во времето на ренесансата, кога