притисни ентер »

Чистете си го снегот за да не платите „дебели” казни
Чистете си го снегот за да не платите „дебели” казни

Чистете си го снегот за да не платите „дебели” казни

И покрај големиот број на повредени граѓани, сепак пред судовите многу малку, скоро никој не покренува тужба против општините, односно не поднесуваат преставки до Народниот правобраните поради неодговорното однесување на општините кое ги чини здравје, а може и живот. Зима е. Снегот упорно паѓа. Во прилог на тоа Судство.мк потсетува на Законот за јавна

Чистете си го снегот за да не платите “дебели” казни

Чистете си го снегот за да не платите “дебели” казни

И покрај големиот број на повредени граѓани, сепак пред судовите многу малку, скоро никој не покренува тужба против општините, односно не поднесуваат преставки до Народниот правобраните поради неодговорното однесување на општините кое ги чини здравје, а може и живот. Зима е. Снегот упорно паѓа. Во прилог на тоа Судство.мк потсетува на Законот за јавна

За вас глоба 4.000 евра ако не го чистите снегот, општините никој не ги казнува

За вас глоба 4.000 евра ако не го чистите снегот, општините никој не ги казнува

Глоба во износ од 4 000 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за прекршок на правно лице ако не обезбеди редовно и квалитетно одржување на јавната чистота и чистење на снегот на јавни површини во зимски услови. За овие прекршоци глоба во висина од 30 % од одмерената глоба за правното лице треба да му се изрече и на одговорното лице во правното

За вас глоба 4.000 евра ако не го чистите снегот, општините никој не ги казнува

За вас глоба 4.000 евра ако не го чистите снегот, општините никој не ги казнува

Глоба во износ од 4 000 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за прекршок на правно лице ако не обезбеди редовно и квалитетно одржување на јавната чистота и чистење на снегот на јавни површини во зимски услови. За овие прекршоци глоба во висина од 30 % од одмерената глоба за правното лице треба да му се изрече и на одговорното лице во правното

Законот за јавна чистота предвидува казни и до 4.000 евра за неисчистен снег

Законот за јавна чистота предвидува казни и до 4.000 евра за неисчистен снег

Во Законот за јавна чистота се пропишува дека општините, општините во Градот Скопје и Градот Скопје се должни да го исчистат снегот од јавните површини најдоцна во рок од 6 часа од почетокот на снежните врнежи. Во истиот закон се пропишува дека во зимски услови при снежни врнежи сите сопственици, односно корисници на јавни објекти се должни веднаш

ВЛАСТА И ЗА СНЕГОТ ЌЕ УДРИ ПО ЏЕБОВИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ:Глоба до 4.000 евра за нечистење снег

ВЛАСТА И ЗА СНЕГОТ ЌЕ УДРИ ПО ЏЕБОВИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ:Глоба до 4.000 евра за нечистење снег

Во Законот за јавна чистота се пропишува дека општините, општините во Градот Скопје и Градот Скопје се должни да го исчистат снегот од јавните површини најдоцна во рок од 6 часа од почетокот на снежните врнежи. Во истиот закон се пропишува дека во зимски услови при снежни врнежи сите сопственици, односно корисници на јавни објекти се должни веднаш

Уште казни за граѓаните: Глоба до 4.000 евра за нечистење снег пропишува Законот за јавна чистота

Уште казни за граѓаните: Глоба до 4.000 евра за нечистење снег пропишува Законот за јавна чистота

ИЗВОР Скопје24 | јануари 10, 2019 Во Законот за јавна чистота се пропишува дека општините, општините во Градот Скопје и Градот Скопје се должни да го исчистат снегот од јавните површини најдоцна во рок од 6 часа од почетокот на снежните врнежи. Во истиот закон се пропишува дека во зимски услови при снежни врнежи сите сопственици, односно корисници

Град Скопје: Сите правни лица (сопственици) на јавни објекти да го исчистат снегот пред своите објекти

Град Скопје: Сите правни лица (сопственици) на јавни објекти да го исчистат снегот пред своите објекти

Комуналните инспектори и редари на Град Скопје денеска се на терен каде доставуваат известувања до сите сопственици и корисници на деловни простори, колективни и индивидуални станбени објекти, дека согласно Законот за јавна чистота се задолжени да го исчистат снегот пред нивните објекти. Во спротивно ќе се постапи по Законот за јавна чистота член 37

За снегот и културата на живеење

За снегот и културата на живеење

Снегот кој паѓа изминатите неколку дена јасно ни покажува колку сме неспособни, мрзливи, злонамерни, неодговорни… но, да одиме едно по едно. Општините и Градската власт во Скопје, а Македонија пат по автопатите и патиштата низ државата,се одговорни за чистење на снегот. Исто така, правните субјекти, институциите, но и сопствениците на станови и куќа

Град Скопје потсетува дека секој е должен да си го исчисти снегот пред својот објект

Град Скопје потсетува дека секој е должен да си го исчисти снегот пред својот објект

Комуналните инспектори и редари на Град Скопје денеска се на терен каде доставуваат известувања до сите сопственици и корисници на деловни простори, колективни и индивидуални станбени објекти, дека согласно Законот за јавна чистота се задолжени да го исчистат снегот пред нивните објекти. Во спротивно ќе се постапи по Законот за јавна чистота член 37