притисни ентер »

"Прирачник за самоуништување": Се укинува додатокот за трето дете
"Прирачник за самоуништување": Се укинува додатокот за трето дете

"Прирачник за самоуништување": Се укинува додатокот за трето дете

Додатокот за трето дете ќе се укине, а ќе се дава еднократна помош за секое родено дете. Ова се предвидува со измените на Законот за заштита на децата, со кои се бришат членовите од Законот со кои беше предвидена помошта за трето дете. Од Министерството за труд и социјална политика велат дека не станува збор за укинување на надоместокот, туку за унапредување

"Прирачник за самоуништување": Се укинува додатокот за трето дете

"Прирачник за самоуништување": Се укинува додатокот за трето дете

Додатокот за трето дете ќе се укине, а ќе се дава еднократна помош за секое родено дете. Ова се предвидува со измените на Законот за заштита на децата, со кои се бришат членовите од Законот со кои беше предвидена помошта за трето дете. Од Министерството за труд и социјална политика велат дека не станува збор за укинување на надоместокот, туку за унапредување

„Живот во Македонија за сите“: Се укинува додатокот за трето дете

„Живот во Македонија за сите“: Се укинува додатокот за трето дете

Министерство за труд и социјална политика најави укинување на додатокот за трето дете, наместо кој ќе се исплаќа еднократно 5.000 денари за првороденче, 20.000 за второ дете и 60.000 за трето, а за четврто нема да има паричен стимул. Покрај тоа, родителите во социјален ризик добиваат право на детски и образовен додаток, како и тие што примаат минимална

Царовска: За второ дете 20 илјади, за трето дете 60 илјади денари

Царовска: За второ дете 20 илјади, за трето дете 60 илјади денари

Мерката трето дете не се укинува туку се трансформира. Воведуваме праведно право за демографски развој и додаваме право за прво дете, за второ и за трето дете со цел да нема дискриминација. За првото дете еднокаратен износ од пет илјади денари, за второто дете едонкратен износ од 20.000 денари, а за третото дете еднократен износ од 60.000 денари. Ова

Нема веќе по 8 илјади месечно, се менува законот за финансиска помош за трето дете

Нема веќе по 8 илјади месечно, се менува законот за финансиска помош за трето дете

Државата нема да плаќа по 8 илјади денари месечно за трето дете. Со новата измена за трето дете ќе се одбива еднократна парична помош во висина од 60 илјади денари. Иако практично значи дека таа мерка се укинува, а се воведува нова, министерката за труд и социјална политика Мила Царовска вели дека станува збор за трансформација. Според новиот закон

Дополнителната помош за трето дете останува минато

Дополнителната помош за трето дете останува минато

Дополнителната помош за трето дете останува минато за тие кои ја имаа среќата да ја користат. Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, тврди дека оваа мерка не дала никаков ефект за да се зголеми наталитетот во Македонија , а во меѓувреме државата губела милијарди денари, па затоа мерката ќе биде укината . Д одатокот за трето дете

Царовска: Мерката трето дете не се укинува, се трансформира

Царовска: Мерката трето дете не се укинува, се трансформира

Мерката трето дете не се укинува туку се трансформира. Воведуваме праведно право за демографски развој и додаваме право за прво дете, за второ и за трето дете со цел да нема дискриминација. За првото дете еднокаратен износ од пет илјади денари, за второто дете едонкратен износ од 20.000 денари, а за третото дете еднократен износ од 60.000 денари. Ова

Ќе се укине додатокот за трето дете

Ќе се укине додатокот за трето дете

Се укинува додатокот за трето и четврто дете. Наместо овој надоместок се воведува еднократна помош за секое новороденче. Анализите на Министерството за труд покажале дека  оваа мерка воведена од владата на Груевски не ги дала очекуваните ефекти врз наталитетот. Царовска вели, парите биле фрлени во бунар. „За првото дете еднократен износ од 5000, за

МТСП: Се воведува еднократен надомест за прво, второ и трето дете

МТСП: Се воведува еднократен надомест за прво, второ и трето дете

Со предложените  измени на Законот за заштита на децата не се укинува надоместот за трето дете, туку се унапредува во право на користење на надомест за прво, второ и трето дете. На овој начин се проширува правото на користење еднократна парична помош за новороденче и се дава можност за тоа и за второродено и за третородено дете, соопшти денеска Министерството