притисни ентер »

Африканската музичка легенда Мори Канте почина на 70 години
Африканската музичка легенда Мори Канте почина на 70 години

Африканската музичка легенда Мори Канте почина на 70 години

Конте има значаен допринос во зголемувањето на популарноста на африканската и гвинејската музика. Неговиот хит „ Yeke yeke“ е издаден во 1987 година и за кратко време е продаден во неколку милиони примероци и стигнал на врвот на музичките топ-листи во многу земји. Неговиот менаџер Хуан Јриарт преку телефон за „Ројтерс“ потврдил дека музичарот починал

Почина гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте

Почина гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте почина денеска, на 70-годишна возраст. Канте допринесе во зголемување на популарноста на африканската и гвинејската музика во светот, а неговиот хит „Yeke yeke” беше издаден во 1987 година и за кратко време беше продаден во неколку милиони примероци и достигна на врвот на музичките топ-листи во многу земји. -Канте

Почина Мори Канте - музичарот познат по хитот „YEKE, YEKE“! А еве што значи насловот на песната

Почина Мори Канте - музичарот познат по хитот „YEKE, YEKE“! А еве што значи насловот на песната

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте, кој светската слава ја стекна со хитот „Yeke yeke“, почина денеска, на 71-годишна возраст, соопштил неговиот син Бала Канте. Канте придонесе во зголемување на популарноста на африканската и гвинејската музика во светот, а неговиот хит „Yeke yeke" беше издаден во 1987 година и за кратко време беше продаден во

Почина Мори Канте - музичарот познат по хитот „YEKE, YEKE“! А еве што значи насловот на песната

Почина Мори Канте - музичарот познат по хитот „YEKE, YEKE“! А еве што значи насловот на песната

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте, кој светската слава ја стекна со хитот „Yeke yeke“, почина денеска, на 71-годишна возраст, соопштил неговиот син Бала Канте. Канте придонесе во зголемување на популарноста на африканската и гвинејската музика во светот, а неговиот хит „Yeke yeke" беше издаден во 1987 година и за кратко време беше продаден во

Почина пејачот Мори Канте, чиј хит сите многу добро го знаеме!

Почина пејачот Мори Канте, чиј хит сите многу добро го знаеме!

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте, планетарно познат по песната „Yeke yeke“ од 80-те години, почина во петокот на 70-годишна возраст во болницата во Конакрију. Канте, познат и како „електричниот гриот“, ја популаризираше африканската и гвинејската музика низ целиот свет, а песната „Yeke yeke“ од 1987 година се продаде во повеќе од милион примероци

Почина легендарниот музичар Мори Канте

Почина легендарниот музичар Мори Канте

Канте со својата маркатност на сцената и неговите композиции ја зголеми популарноста на африканската музика во светот. Неговиот најголем хит “Yeke yeke” кој беше издаден во далечната 1987 година е продаден во неколку милиони примероци и се искачи на врвот на повеќе музички топ листи во светот. „Канте боледуваше од неколку хронични заболувања и често

Почина гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте

Почина гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте почина денеска, на 70-годишна возраст. Канте допринесе во зголемување на популарноста на африканската и гвинејската музика во светот, а неговиот хит „Yeke yeke" беше издаден во 1987 година и за кратко време беше продаден во неколку милиони примероци и достигна на врвот на музичките топ-листи во многу земји. -Канте

Почина Мори Канте, хит пејачoт што сите го знаете

Почина Мори Канте, хит пејачoт што сите го знаете

Пејачот и музичар на Гвинеа, Мори Канте, планетарно познат по песната Yeke Yeke од 1980-тите, почина на 70-годишна возраст во болница во Конакри, потврди неговиот син Бала Канте за АФП. Канте, познат и како „електричен грит“, ја популаризираше африканската и гвинејската музика ширум светот, а песната „Јеке јеке“ од 1987 година продаде милиони копии

Почина Мори Канте - авторот на еден од најголемите хитови, песната која ја знае целиот свет

Почина Мори Канте - авторот на еден од најголемите хитови, песната која ја знае целиот свет

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте почина денеска, на 70-годишна возраст. Канте допринесе во зголемување на популарноста на африканската и гвинејската музика во светот, а неговиот хит „Yeke yeke" беше издаден во 1987 година и за кратко време беше продаден во неколку милиони примероци и достигна на врвот на музичките топ-листи во многу земји. -Канте

Почина гвинејскиот пејач Мори Канте, познат по хитот „Yeke yeke“

Почина гвинејскиот пејач Мори Канте, познат по хитот „Yeke yeke“

Гвинејскиот пејач и музичар Мори Канте, кој се стекна со светска слава со хитот „Yeke yeke“ во осумдесеттите, почина на 71-годишна возраст во болница во Конакри, објави неговиот син Бала Канте. Канте придонесе за зголемената популарност на африканската и гвинејската музика во светот. Неговиот хит „Yeke yeke“ беше објавен во 1987 година и за кратко