притисни ентер »

Домашните и странските компании како соседи кои не комуницираат
Домашните и странските компании како соседи кои не комуницираат

Домашните и странските компании како соседи кои не комуницираат

Embedded video for Домашните и странските компании како соседи кои не комуницираат Македонските компании да чукнат на вратата на странските и да побараат соработка. Да не чекаат странците да дојдат и да ги прашаат дали сакаат да работат заедно. Според странските инвеститори во земјава, домашните компании не покажуваат иницијатива за да се вклучат посериозно

Домашните фирми треба да тропнат на врата кај странските инвеститори  и да прашаат „што можам да направам за вас“

Домашните фирми треба да тропнат на врата кај странските инвеститори и да прашаат „што можам да направам за вас“

Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството. Ова се само некои од условите за интензивирање на врските меѓу домашните фирми и странските инвеститори во земјава. Странските инвеститори сакаат

Потенцијал за соработка со странските инвеститори

Потенцијал за соработка со странските инвеститори

Потенцијалот на домашните фирми за соработка со странските инвеститори во слободните економски зони не е доволно искористен смета Фрек Јанмаат од делегацијата на Европската унија во земјава. На завршницата на проектот финансиран преку инструментот ИПА- лот 1 се препорачува натамошно подобрување на деловната клима и продолжување на реформите, зајакнување

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Странските инвеститори сакаат да ги вклучат македонските компании во својот бизнис, но од нив очекуваат сами да дојдат и да им тропнат на врата. Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството. Ова се само некои од условите за интензивирање на врските меѓу домашните фирми и странските инвеститори во земјава. Странските инвеститори сакаат

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Странските инвеститори сакаат да ги вклучат македонските компании во својот бизнис, но од нив очекуваат сами да дојдат и да им тропнат на врата. Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството

Македонските фирми да тропнат на вратата на странските и да инсистираат на соработка

Македонските фирми да тропнат на вратата на странските и да инсистираат на соработка

Голем дел од македонските компании не ги исполнуваат стандардите за да станат добавувачи на странските инвеститори во зоните. Странците ги ангажираат домашните фирми за достава на храна, помали услуги и слично, но не и во синџирот на соработници во производството. Од Советот на странски инвеститори велат дека и македонските компании треба повеќе да

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството. Ова се само некои од условите за интензивирање на врските меѓу домашните фирми и странските инвеститори во земјава. Странските инвеститори сакаат

Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, бараат инвеститорите

Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, бараат инвеститорите

Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството. Ова се само некои од условите за интензивирање на врските меѓу домашните фирми и странските инвеститори во земјава. Странските инвеститори сакаат