притисни ентер »

Над 1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во училиште и нема да ги вакцинираат
Над 1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во училиште и нема да ги вакцинираат

Над 1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во училиште и нема да ги вакцинираат

Над 1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во училиште и нема да ги вакцинираат Без вакцини нема образовен процес. Надлежните конечно се усогласија и на вчерашната владина седница одлучиле дека во септември, во училишните клупи ќе седнат само вакцинирани првачиња. Министерот за образование апелираше до родителите да ги однесат

1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во школо поради вакцините

1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во школо поради вакцините

Без вакцини нема образовен процес. Надлежните конечно се усогласија и на вчерашната владина седница одлучиле дека во септември, во училишните клупи ќе седнат само вакцинирани првачиња. Министерот за образование апелираше до родителите да ги однесат децата на вакцинирање доколку сакаат да одат во училиште. Адеми вели дека овој период нема да ги враќаат

Хелсиншки: Задолжителната вакцинација не е дискриминација

Хелсиншки: Задолжителната вакцинација не е дискриминација

Законската регулатива во Република Северна Македонија налага задолжителна вакцинација против туберкулоза, дифтерија, тетанус, голема кашлица, детска парализа, мали сипаници, црвенка, заушки, хемофилус, инфлуенца тип Б (ХИБ) и вирусен хепатитис Б за сите лица од определена возраст.[1] Во таа линија, член 67 точка 6 од Законот за заштита на населението

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Фото: Игор Бансколиев Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент

Тема во Студио 1: Дали децата кои се запишуваат во прво одделение треба да се вакцинирани?

Тема во Студио 1: Дали децата кои се запишуваат во прво одделение треба да се вакцинирани?

Министерот за образование Арбер Адеми беше гостин во Отворено Студио 1 каде со уредникот Ацо Кабранов зборуваа за тоа дали децата кои се запишуваат во прво одделение мора да се вакцинирани против морбили. Министерот Адеми истакна дека се зема во предвид загриженоста на родителите и токму затоа, училиштата ќе ги примаат документите за запишување на

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Нови 7 случаи на заболени со морбили во Штип

Нови 7 случаи на заболени со морбили во Штип

Нови 7 случаи на заболени со морбили во Штип Епидемијата со морбили наместо да стивнува, се шири во внатрешноста на земја. Седум пациенти се на болничко лекување на инфективното одделение во штипската Клиничка болница, последниот пациент е примен утринава, а шестчленото семејство од Карбинци се хоспитализирани минатата недела и сите се во стабилна

Хелсиншки: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под