притисни ентер »

Вакцините на Pfizer наскоро и за деца под 16 години
Вакцините на Pfizer наскоро и за деца под 16 години

Вакцините на Pfizer наскоро и за деца под 16 години

Американската администрација за храна и лекови (FDA) се подготвува да ги одобри вакцините Pfizer Inc и BioNTech против Ковид – 19 за адолесценти на возраст од 12 до 15 години на почетокот на следната недела, објави „New York Times“, повикувајќи се на официјални претставници упатени во плановите на агенцијата. Претходно овој месец, компаниите побараа

Може ли да се комбинираат вакцини против Ковид-19 од различни производители? Не, освен во еден случај

Може ли да се комбинираат вакцини против Ковид-19 од различни производители? Не, освен во еден случај

Употребата на некоја друга вакцина како втора доза кај лице кое примило вакцина на АстраЗенека (Вакзеврија) се смета за експериментална употреба, бидејќи во моментов нема податоци за безбедноста и ефикасноста на ваквата комбинирана шема на вакцинација Д али може лице кое примило прва доза на АстраЗенека, за втората доза да прими вакцина од друг производител

ШТО ПОКАЖУВААТ НАУЧНИТЕ СТУДИИ: Колку е ефикасна ако се прими само една доза вакцина против SARS-CoV-2, односно колкава заштита дава?

ШТО ПОКАЖУВААТ НАУЧНИТЕ СТУДИИ: Колку е ефикасна ако се прими само една доза вакцина против SARS-CoV-2, односно колкава заштита дава?

Во светот, од ден во ден е се поголем бројот на вакцинирани лица. Некои примиле само една доза, некои поминале и ревакцинација или две дози, а некои се уште ја чекаат својата доза. В о моментов против КОВИД-19 во светот се вакцинира со неколку различни вакцини, а во нашата земја се врши имунизација со четири различни вакцини. И додека во Македонија

ДОНЕСЕНА ОДЛУКА дали бремените жени можат да се вакцинираат со вакцината на „Фајзер“

ДОНЕСЕНА ОДЛУКА дали бремените жени можат да се вакцинираат со вакцината на „Фајзер“

Лица на возраст од 16 и 17 години и бремените жени можат да се вакцинираат со вакцината на „Фајзер“ против ковид-19, заклучи Експертскиот комитет за имунизација на состанокот одржан на 26 април. – Според заклучокот на Експертскиот комитет за имунизација, лица на возраст од 16 и 17 години можат да се вакцинираат против covid-19 со вакцината на Pfizer-BioNTech,

Нови студии: Еве колку ве штити една доза од вакцината Pfizer, а една доза од AstraZeneca

Нови студии: Еве колку ве штити една доза од вакцината Pfizer, а една доза од AstraZeneca

До денес, повеќе од 141 милиони Американци и над 33 милиони Британци ја примиле првата доза на вакцина против Ковид-19, администрирана во две дози. Според истражувањето спроведено на 375.000 луѓе во Велика Британија, вакцините од Pfizer и AstraZeneca обезбедија 72% заштита од симптоматска инфекција со ковид-19. Студиите наведуваат дека заштитата од

Нови студии: Еве колку ве штити една доза од вакцината Pfizer, а една доза од AstraZeneca

Нови студии: Еве колку ве штити една доза од вакцината Pfizer, а една доза од AstraZeneca

До денес, повеќе од 141 милиони Американци и над 33 милиони Британци ја примиле првата доза на вакцина против Ковид-19, администрирана во две дози. Според истражувањето спроведено на 375.000 луѓе во Велика Британија, вакцините од Pfizer и AstraZeneca обезбедија 72% заштита од симптоматска инфекција со ковид-19. Студиите наведуваат дека заштитата од

Се зависи од тоа која вакцина ќе ја примите: Научниците објаснуваат колкава заштита обезбедува само една доза од вакцината против КОВИД-19

Се зависи од тоа која вакцина ќе ја примите: Научниците објаснуваат колкава заштита обезбедува само една доза од вакцината против КОВИД-19

Вакцинацијата е важна бидејќи обезбедува висок процент на заштита од развој на најтешки форми на болеста О д ден на ден, се повеќе луѓе се вакцинираат низ целиот свет. Некои примиле само една доза, други две дози на вакцина, а некои сè уште ја чекаат својата доза. Во зависност од тоа со која вакцина се вакцинирани првиот пат, граѓаните можат да ја

Нови студии: Еве колку ве штити една доза „Фајзер“, а колку една доза „Астра-Зенека“

Нови студии: Еве колку ве штити една доза „Фајзер“, а колку една доза „Астра-Зенека“

До овој момент, повеќе од 141 милион Американци и над 33 милиони Британци ја примиле првата доза вакцина против ковид-19. Според истражувањето спроведено на 375 000 луѓе во Велика Британија, вакцините од „Фајзер“ и „Астра-Зенека“ обезбедиле 72% заштита од симптоматска инфекција со ковид-19. Студиите наведуваат дека заштитата од една доза на вакцината