притисни ентер »

Охрид го губи статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО?
Охрид го губи статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО?

Охрид го губи статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО?

Охрид ризикува да се вброи на листата места со светско и културно наследство во опасност. Ова го велат еколозите, според кои државата и градот немаат реализирано повеќе од половина од 19-те забелешки на Реактивната мисија на УНЕСКО, што ќе бидат разгледувани на специјална сесија на светската организација кон крајот на јуни во Баку. Тие посочуваат дека

Охрид го губи статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО?

Охрид го губи статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО?

Охрид го губи статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО? Охрид ризикува да се вброи на листата места со светско и културно наследство во опасност. Ова го велат еколозите, според кои државата и градот немаат реализирано повеќе од половина од 19-те забелешки на Реактивната мисија на УНЕСКО, што ќе бидат разгледувани на специјална сесија на светската

Парапетче околу Охридско Езеро, пак?

Парапетче околу Охридско Езеро, пак?

Како што сум информиран од добро упатени културно-политички извори, македонската дипломатија е впрегната во напорот да се предупреди намерата на УНЕСКО на заседанието на Комитетот за светското културно наследство, што во јули годинава треба да се одржи во Азербејџан, да го класификува Охрид како „загрозено светско културно наследство“. Нацртот на ваквата

Парапетче околу Охридско Езеро, пак?

Парапетче околу Охридско Езеро, пак?

К ако што сум информиран од добро упатени културно-политички извори, македонската дипломатија е впрегната во напорот да се предупреди намерата на УНЕСКО на заседанието на Комитетот за светското културно наследство, што во јули годинава треба да се одржи во Азербејџан, да го класификува Охрид како „загрозено светско културно наследство“. Нацртот на

Парапетче околу Охридско Езеро, пак?

Парапетче околу Охридско Езеро, пак?

Главната причина за ваквата намера на УНЕСКО е неспособноста на Владата со нов закон да го уреди градежното инвестициско дивеење и управувањето со развојот на брегот и на водите на Охридското Езеро, во што не спаѓа само градот Охрид, туку и другите населени места на крајбрежјето, особено Струга. Како што сум информиран од добро упатени културно-политички

Охрид СОС: Морат(ориум) – Охрид не ги следи препораките на УНЕСКО

Охрид СОС: Морат(ориум) – Охрид не ги следи препораките на УНЕСКО

Иницијативата Охрид СОС преку социјалните мрежи објави фотографии заедно со соопштение под името „Морат(ориум)“, тврдејќи дека овој пример покажува дека Општина Охрид воопшто не ги следи препораките на УНЕСКО. „Иако уште во 2017 година јасно беше назначено дека е потребен мораториум за градба во крајбрежните и урбаните делови, сепак, на почетокот на