притисни ентер »

На спротивната страна на Сонцето, неодамна се случила толку силна ерупција што нејзиниот ударен бран ја погоди и Земјата
На спротивната страна на Сонцето, неодамна се случила толку силна ерупција што нејзиниот ударен бран ја погоди и Земјата

На спротивната страна на Сонцето, неодамна се случила толку силна ерупција што нејзиниот ударен бран ја погоди и Земјата

Сончевите факели и исфрлањата на короналната маса не се ништо ново, но последната ерупција е нешто сосема ретко и посебно, бидејќи ударниот бран ја погоди и Земјата, иако ерупцијата се случила на спротивната страна на Сонцето. Сонцето е доста активно со коронални масовни ерупции (CME) во последните неколку недели, но најновата е со неверојатен интензитет