притисни ентер »

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите
Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за МИА извори

Опции за Македонија: Од посебен датум без пакет со Албанија, па се до септември како краен рок

Опции за Македонија: Од посебен датум без пакет со Албанија, па се до септември како краен рок

Дел од заклучоците, на чие усогласување викендов ќе работат амбасадорите на ЕУ, се и оние што се однесуваат на датумот за почеток на преговори на Унијата со Македонија и на Албанија. Повикувајќи се на дипломатски извори, МИА од Брисел, јавува дека и натаму сите опции се отворени - Од тоа Македонија и Албанија да бидат одвоени, односно да не се одлучува

Амбасадорите на ЕУ изработуваат драфт заклучоци- можна опција e Македонија и Албанија да бидат раздвоени

Амбасадорите на ЕУ изработуваат драфт заклучоци- можна опција e Македонија и Албанија да бидат раздвоени

Дел од заклучоците се однесуваат на Македонија и на Албанија. МИА од Брисел, повикувајќи се на дипломатски извори јавува дека и натаму сите опции се отворени:од тоа Македонија и Албанија да бидат одвоени до тоа септември да се одреди како меѓник до кога би се оддолжувала одлуката за датум за преговори со земјава. Последната верзија за  Македонија и

Амбасадорите на ЕУ изработуваат драфт заклучоци- можна опција e Македонија и Албанија да бидат раздвоени

Амбасадорите на ЕУ изработуваат драфт заклучоци- можна опција e Македонија и Албанија да бидат раздвоени

Дел од заклучоците се однесуваат на Македонија и на Албанија. МИА од Брисел, повикувајќи се на дипломатски извори јавува дека и натаму сите опции се отворени:од тоа Македонија и Албанија да бидат одвоени до тоа септември да се одреди како меѓник до кога би се оддолжувала одлуката за датум за преговори со земјава. Последната верзија за  Македонија и

Одлука за стартот на преговорите со ЕУ ќе носат министрите за надворешни на Унијата

Одлука за стартот на преговорите со ЕУ ќе носат министрите за надворешни на Унијата

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Според дипломати присутни на амбасадорскиот состанок во средата во Брисел, „огромно мнозинство" земји членки сакаат да видат позитивни заклучоци. Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Белгија- Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за