притисни ентер »

Се чекаат резултати колку била опасна концентрацијата на течноста ШТО се излеа во „Охис“
Се чекаат резултати колку била опасна концентрацијата на течноста ШТО се излеа во „Охис“

Се чекаат резултати колку била опасна концентрацијата на течноста ШТО се излеа во „Охис“

Целата течност која се излеа вчера во кругот на фабрката „Охис“ синоќа била собрана и сега се чекаат резултатите колкава била концентрацијата на хемикалии, велат од Државниот инспекторат за животна средина. Примероци од водата со која се миеле цистерните преку кои се пакувал метил акрилат мономер, биле однесени на испитувања во лабораторија на Министерството

Се чекаат резултатите за тоа колку била ОПАСНА излеаната течност во “Охис“

Се чекаат резултатите за тоа колку била ОПАСНА излеаната течност во “Охис“

Се уште се чекаат резултатите од лабараториските испитувања кои треба да покажат колку била опасна течноста што се излеа во Охис.. Контаминираната вода уште синоќа е собрана, а наделжните уверуваат дека нема место за паника. Институциите се уште не откриваат колкав концентрат од опасниот метил акрилат се излеал со водата при чистењето на цистерната

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули на Фејсбук објави дека инцидентот во фабриката „Охис“ е саниран и дека сите хемикалии се собрани и детални испитани. „По вчерашните случувања во кругот на ОХИС, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабараторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце

Мостри од излеаната течност од ,,Охис” се испитуваат во лабораторијата на МВР

Мостри од излеаната течност од ,,Охис” се испитуваат во лабораторијата на МВР

Мостри од течноста се пратени на лабораториски испитувања во МВР и се чекаат резултатите. Неофицијалните оценки на инспекторатот за животна средина се дека се работи за незначителна концентрација на хемикалијата. Иако непријатната миризба ги измачи околните жители а дел од нив дури и се евакуираавечерните часови – надлежните испраќаат смирувачки тонови

Макрадули: Саниран инцидентот во „Охис“, не постои никаква опасност

Макрадули: Саниран инцидентот во „Охис“, не постои никаква опасност

Ги уверам жителите на Кисела Вода дека не постои никаква опасност, а тоа и го покажуваат и мерењата од страна на Лабораторијата АМБИКОН, направен со PID детектор за органиски испарливи компоненти кој покажа дека нема концентрација на метил акрилат мономер во зоната на објектот, пишува Макрадули. Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

„Она што е констатирано е дека инцидентот е саниран, благодарение и на брзата реакција на сите надлежни институции. Станува збор за процес на чистење на 11 видови хемикалии, кој трае 9 месеци. Сите хемикалии кои се собрани се детално испитани. Досега целиот хлор е отстранет и изнесен, како и дел од другиот опасен отпад кој се наоѓал во кругот на ОХИС

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули на Фејсбук објави дека инцидентот во фабриката „Охис“ е саниран и дека сите хемикалии се собрани и детални испитани. „По вчерашните случувања во кругот на ОХИС, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабараторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули на Фејсбук објави дека инцидентот во фабриката „Охис“ е саниран и дека сите хемикалии се собрани и детални испитани. „Она што е констатирано е дека инцидентот е саниран, благодарение и на брзата реакција на сите надлежни институции. Станува збор за процес на чистење на 11 видови хемикалии, кој трае

Отровната хемикалија во ОХИС собрана, можни казни за фирмата за неколку денови

Отровната хемикалија во ОХИС собрана, можни казни за фирмата за неколку денови

Отровната хемикалија во ОХИС собрана, можни казни за фирмата за неколку денови Миризбата на хемикалија во воздухот изветреа. Бурињата со остатоците од опасната течност метил акрилат се собрани во буриња и ќе одат на уништување надвор од земјата. Сега се мерат штетите, од лабораторија во штипскиот универзитет за да се комплетира извештајот на државниот

Надлежните смируваат нема место за паника - излеаната течност во ОХИС е целосно собрана

Надлежните смируваат нема место за паника - излеаната течност во ОХИС е целосно собрана

Ден по инцидентот во ОХИС надлежните направија увид и констатираа дека не постои опасност по здравјето на граѓаните. Течноста сега е собрана и отстранета, а во тоа на самото  место надлежните ги уверуваше сопственикот на „ЕКОЦЕНТАР 97“ - компанијата задолжена да ја собере опасната хемикалија и да ја подготви за извоз во Швајцарија. „Нема никакви штетни