притисни ентер »

Голема ретроспективна изложба на сликарот Мирослав Масин е поставена во Даутпашин амам
Голема ретроспективна изложба на сликарот Мирослав Масин е поставена во Даутпашин амам

Голема ретроспективна изложба на сликарот Мирослав Масин е поставена во Даутпашин амам

Ретроспективната изложба на извонредниот македонски сликар и еден од ретките боеми кај нас Мирослав Масин, со наслов „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“, ќе биде отворена во објектот Даутпашин амам на 15 мај, во 20 часот. Изложба на Мирослав Масин не е само прослава на уметноста; таа претставува и почит кон креативноста, страста, искреноста,

Експресионистичкиот ликовен свет на Масин од вечерва на увид на јавноста

Експресионистичкиот ликовен свет на Масин од вечерва на увид на јавноста

Националната галерија на Македонија ја започнува реализацијата на програмата за оваа година, со изложба на нашиот реномиран сликар Мирослав- Миро Масин. Таа вечерва ќе биде отворена во Даут пашиниот амам.  Насловена е „ Подобро на гранка, одошто заглавен во лифт“, а на неа се претставени 150 дела,  кои што го доловува богатиот експресионистички, ликовен

Голема изложба на Мирослав Масин  во Даутпашиниот амам

Голема изложба на Мирослав Масин во Даутпашиниот амам

Изложбата на Мирослав Масин, насловена „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“, ќе биде отворена во Даутпашиниот амам вечерва, во 20 часот. На комплексното творештво на Мирослав Масин, за естетичките категории и темите на интерес, пишува Ана Мартиновска. – Ако примитивизмот е антирационалистичка и антиматеријалистичка филозофија, потрага по потеклото

Изложба на Мирослав Масин „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ во Даут пашин амам

Изложба на Мирослав Масин „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ во Даут пашин амам

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ е насловот на самостојната исложба на Мирослав Масин, еден од најеминентните македонски современи сликари, која вечер ќе биде отворена во Даут пашин амам, во Скопје. Изложбата ја сочинуваат 150 дела од сите фази на творештвото на уметникот работени во различни техники. Директорката на Националната галерија

Вечерва во Даут пашин амам се отвора изложбата на Мирослав Масин „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“

Вечерва во Даут пашин амам се отвора изложбата на Мирослав Масин „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ е насловот на самостојната исложба на Мирослав Масин, еден од најеминентните македонски современи сликари, која вечер ќе биде отворена во Даут пашин амам, во Скопје. Изложбата ја сочинуваат 150 дела од сите фази на творештвото на уметникот работени во различни техники. Директорката на Националната галерија

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт ” – изложба на Мирослав Масин

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт ” – изложба на Мирослав Масин

Изложбата на уметникот Мирослав Масин насловена „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт”, ќе биде отворена во објектот Даут-пашин амам денес, 15 мај во 20 часот. Куратор на изложбата е Маја Чанкуловска-Михајловска, виш кустос во Националната галерија. Изложбата е дел од Годишната програма на Националната галерија за 2024 година и е финансиски поддржана

Мирослав Масин: Само историјата може да потврди дали си голем уметник

Мирослав Масин: Само историјата може да потврди дали си голем уметник

За да бидеш голем уметник треба да те проџвака историјата, да помине еден, два века. Така може да се види дали си голем уметник, рече на вчерашната прес-конференција Мирослав Масин во пресрет на ретроспективната изложба „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ која вечерва во 20 часот ќе биде отворена во Даут-пашиниот амам во Скопје. Тој ќе се

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ – Изложба на Мирослав Масин

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ – Изложба на Мирослав Масин

Вечерва, со почеток во 20:00 часот во Даут Пашиниот Амам во Скопје, ќе биде отворена изложбата на Мирослав Масин, насловена „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“. Изложбата ќе биде отворена до 15 јуни 2024 година. Оваа изложба ќе биде прослава на извонредното и разнолико дело на Масин, но покрај восхитот од неговите слики, таа ќе не натера да

Немам ден работен стаж, како млад беше тешко, но денес уживам во тешкотијата, вели Масин пред големата изложба во Даут пашин амам

Немам ден работен стаж, како млад беше тешко, но денес уживам во тешкотијата, вели Масин пред големата изложба во Даут пашин амам

Сто и педесет дела, од кои 141 слики и цртежи и 9 објекти, содржи изложбата „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ на Мирослав Масин, еден од најзначајните македонски современи ликовни уметници, која се отвора утревечер, во 20 часот Даут пашин амам. Изложбата ја организира Националната галерија на Македонија, (НГМ), а кураторка е Маја Чанкуловска

Без фудбал и политика, вели Мирослав Масин пред големата изложба во Даут пашин амам

Без фудбал и политика, вели Мирослав Масин пред големата изложба во Даут пашин амам

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“. Денес, на пресот, воочи утрешната голема изложба во Даут пашин амам, замислена како ретроспектива на досегашните 40 години творештво, уметникот Мирослав Масин (1963, Скопје) не кажа што мислел со насловот. Ама, децидно кажа, дека кај него во ателјето не се зборува за фудбал и политика зашто испаѓаат силни